Alföldi Róbert színészt alakít a Mefisztó című zenés kabaréban

2021.06.15. 11:14

Eredetileg januárban mutatták volna be, de a pandémia miatt idáig várt, az Átrium azonban június 27-én műsorra tűzi Klaus Mann Mephisto című regényének színpadi adaptációját. Az átirat a harmincas évek kabarévilágát idézi meg, és a színház ajánlójának megfogalmazása szerint a történet

a nagyon erős színházi közegben születik meg, élő zenével és eredeti dalokkal, egyfajta »Mephisto-kabaréként« elmesélve.

A Mefisztóban egy férfi és öt nő játszik: Hartai Petra, Huzella Júlia, Nagyabonyi Emese, Péterfy Bori, Tornyi Ildikó és Alföldi Róbert.

1200 179A1451
Fotó: Lakatos Péter / Átrium Színház

A darabot Urbán András zentai születésű szerbiai magyar színházművész, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vezetője rendezte. A Mefisztó lesz az első önálló nagyszínpadi bemutatója, amelyben a szókimondást metsző humorral vegyíti.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatójaként 2013-ban a Mephisto című előadással búcsúzott a teátrumtól, abban az előadásban Stohl András alakította a színész Hendrik Höfgent. Most az Átriumban Alföldi egy feltörekvő színészt és rendezőt játszik, aki művészként politikus próbál lenni, a politika elől pedig a művészetbe menekül.

Művész vagyok. Tiszta, mint a hó. Ne bántsatok!

– ez olvasható az előadás szinopszisában. „Merthogy a művész a közönség elismeréséért dolgozik, ami felmentést ad minden bűn alól. Ez a szakma nem más, mint az emberek tetszését elnyerni. A közönség pedig hatalmat ad. Íme a közös pont a politikában és a művészetben.”