Budapestre ezen a héten megérkezik a jövő

DBZOL20190530006
2021.09.08. 06:03

A Brain Bar jövőfesztivál idén újra offline, új helyszínen, Budapesten a Millenáris Parkban kínál kétnapos programot. A fesztiválon olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy

  • mi köze a bitcoinnak a szólásszabadsághoz,
  • hogyan győzhet az igazság az álhírek felett,
  • mik a rejtett összefüggések napjaink nemzetközi eseményei mögött,
  • kell-e tudni angolul, ha beszéljük a magyar nyelvet?

Mindennap, ébredésünk első pillanatától kezdve döntéseket hozunk. Benyomjuk a szundit, vagy keljünk fel azonnal? Milyen ruhát vegyünk fel? Melyik cipő passzol leginkább a választott szetthez és az aktuális időjáráshoz? Bicikli, tömegközlekedés vagy autó? Hallgassunk-e zenét útközben? Lejátszási lista, rádió vagy podcast? Úgy igyuk a kávét, ahogy szoktuk, vagy próbáljuk ki azt a receptet, ami a napokban elárasztotta a netet, és rakjunk bele kókuszzsírt, szerecsendiót vagy citromlevet?

Steve Jobsnak száz ugyanolyan fekete garbója volt, amit mindig farmerrel és New Balance sportcipővel kombinált. Mark Zuckerberg előszeretettel választ szürke felsőt, Barack Obama elnöksége alatt pedig szinte csak kék és fekete öltönyt viselt. Hogy miért? Mert már a gondolat is felszabadító, hogy a reggeli öltözködéssel járó stresszt meg lehet spórolni.

Olyan világban élünk, ahol minden pillanatban csak növekszik a ránk ruházott döntési felelősségek száma, ami megspékelve a hihetetlen információs áradattal, képes lebénítani az embereket. Hiszen minél több lehetőség közül választhatunk, annál inkább meg kell fontolni döntéseinket, illetve ha sikerül is valamiben dűlőre jutni, akkor is ott lesz a gondolat, hogy vajon jól választottunk?

Paleo étkezés, ketogén diéta, glutén- és laktózmentes hozzávalók, vegán étrend vagy csirke, rizs, brokkoli?

Nem csak rengeteg opció van, mindenről töménytelen mennyiségű cikket lehet olvasni, és a képet az is bonyolítja, hogy míg az egyik oldal esküszik valamire, a másik azonnal cáfolja azt. Ebben az információáradatban nehéz kiszűrni első körben azt, ami tényleg fontos számunkra, második körben pedig azt, ami hiteles.

Idén szeptemberben újra itt a rendezvény, ami kicsit megkönnyíti az utunkat a jövő felé:

Indul a 2021-es Brain Bar jövőfesztivál

Az idei fesztiválon a változatos helyekről és területekről érkező előadók között találunk izraeli exkatonát, blockchainszakértőt és még adattudós cirkuszi artistát is.

A fesztivált tavaly a járványhelyzethez alkalmazkodva online rendezték meg, idén viszont újra személyes részvétellel, persze a járványügyi intézkedéseket betartva, de akkor is élőben lehet okulni. A jövőn való elmélkedés helyszíne a fővárosi Millenáris lesz: a szervezők szerint a felújított park tökéletesen tükrözi azt, amit ők is képviselnek, hiszen egymás mellett, harmóniában fér el a régi és az új, a jól bevált és az innovatív megoldások.

A Brain Bar egy intellektuális vidámpark. Azoknak szól, akik kíváncsiak a világra, és készek rá, hogy a megszerzett új tudást a jövőjük tudatos alakítására használják. Idén is olyan emberekkel, témákkal és történetekkel jövünk, amelyek életre szóló inspirációt adnak

– mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, akivel az Index is beszélgetett, többek között arról, hogy valóban érdekli-e az embereket a jövő.

De vegyük nagyító alá az idei programot!

Berecz András mesemondó saját útja is mesébe illő, hiszen rakodó segédmunkásból lett ismert mesemondó, továbbá a magyar népköltészet elismert alakja. Az idei Brain Barra nemcsak a szervezők meghívását, hanem egyenesen kihívását is elfogadta, ugyanis a közönség segítségével egy soha korábban nem hallott mesét rögtönöz majd a jövőről.

Elképesztő újdonságokkal szolgál majd univerzumunkról Milánkovich Dorottya fizikus és űrkutató. Fiatal kora ellenére a hazai és külföldi „űrtársadalom” oszlopos tagja, aki részt vett már az ENSZ Világűrbizottsági Ülésén is, illetve a Magyar Asztronautika Társaság elnökségében is helyet kapott. Milánkovich Dorottya munkaeszközeit sem hagyja otthon: a Brain Bar látogatói részletes betekintést nyerhetnek egy űrkutató mindennapjaiba.

Alex Rawlings pedig szinte a Föld bármely pontján képes megértetni magát. Tizenöt nyelvet sajátított el önszorgalomból, és ezzel már 2012-ben elnyerte Anglia legtöbb nyelven beszélő diákjának címét. Hitvallása, hogy mindenhol az anyanyelv által képes az ember a legjobban érvényesülni, erről is beszél majd az idei Brain Baron.

Tizenhárom éve már, hogy megjelent a piacon az Airbnb, kiteljesedését a pandémia jelentősen érintette, csakúgy, mint a turizmus egészét. Keith Darling, a vállalat kockázatelemzőjének feladata az, hogy egy olyan iparágat tegyen ellenállóvá, amelyben rohamos tempóban gyűlnek a változók. Előadásában megosztja, mit mutatnak a számok, és mit vizionál a jövőre.

  • Miért éli újra virágkorát az analóg?
  • A XXI. század technológiájának csúcskütyüi között miért van még létjogosultsága a noteszeknek és a polaroid fényképezőgépeknek?

David Sax, Az analóg bosszúja című nemzetközi bestseller írója már régen megfogalmazta ezeket a kérdéseket. Előadásában választ kaphatunk arra, vajon miért fontosak a kézzelfogható tárgyak. Könnyen lehet ugyanis, hogy nem a nosztalgia biztonságos ölelése vagy a divat alakulása áll a folyamatok hátterében.

  • Miért kezd el egy környezetvédelmi aktivista filozófiai mélységű témákat boncolgatni?
  • Vajon létezik helyes válasz a „mi az élet értelme” kérdésre?

Michael Schellenberger egy napja biztosan több mint 24 órából áll, hiszen klímavédő tevékenységei mellett egy izgalmas kutatásba is belevágott. Olyan lételméleti kérdésekkel áll a Brain Bar hallgatósága elé megszokott szókimondó és energikus stílusában, amiket sokszor önmagunknak sem merünk feltenni.

A Brain Bar idén is azzal tér vissza, hogy segítsen eligazodni a korunkat jellemző információs káoszban, megválaszolva az emberiség jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket. A fesztiválra még elérhetőek az utolsó jegyek a Brain Bar weboldalán, további információk és részletek a fesztivál Facebook-eseményében.

(Borítókép: A Brain Bar jövőfesztivált hirdető molinó a Budapesti Corvinus Egyetemen 2019. május 30-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)