Megkezdődött a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

2021.09.12. 21:33

Az európai és benne a magyar zenekultúra művészeti hagyatékát ápolni kell – hangsúlyozta Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny nyitókoncertjén a budapesti Zeneakadémián. Kiemelte:

Egyedülálló tehetségeink révén világszerte híres alkotókkal büszkélkedhetünk, akik generációk számára tették nélkülözhetetlenné a komolyzenét.

A nyitóesten a Szent István Filharmonikusok Balázs János zongoraművésszel és Kovács János vezényletével Liszt-műveket szólaltattak meg. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve szeptember 12. és 19. között rendezi meg.

A világ minden részéről érkező 72 jelentkezőből 32-en jutottak be az első fordulóba. Szeptember 17-én, az elődöntőben a zsűri és az érdeklődők a továbbjutó 6 versenyzőt hallhatják, a szeptember 18-i döntőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Vajda Gergely vezényli. A 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny szeptember 19-én gálakoncerttel és díjátadóval ér véget – számolt be az MTI.