Ha nem hallotta volna: a Concerto Budapest ünnepi koncertje az Indexen

D KOS20160219047
2021.10.24. 11:35

Ismét az Indexen adott koncertet a Concerto Budapest. 2021. október 23-án este a Zeneakadémiáról ezúttal a Magyar Kincsek ünnepi, egész napos programsorozatának zárókoncertjét láthattuk és hallhattuk, amelyet a Concerto Budapest Szőcs Géza Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő emlékének ajánlott.

A Magyar Kincsek sorozatot Keller András, a Concerto Budapest Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas, Kossuth-díjas zeneigazgatója álmodta meg még 2016-ban. Ennek tematikája nem csupán a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásait foglalja magában, de a zenei programsorozat megfogalmazói szerint

a népi muzsika világát vagy éppen a bécsi–budapesti operettek slágermelódiáit is, valamint azokat a – többnyire még – felfedezésre váró zenei kincseket is, amelyekkel a huszadik századi Magyarországról emigrált komponisták gazdagították nemzeti és egyetemes hangzó örökségünket.

Ha valaki lemaradt volna a mostani koncertről, vagy a technika ördögének köszönhetően a közvetítést nem tudta teljességében élvezni, vagy csak szeretné újra átélni, ide kattintva meghallgathatja a Concerto Budapest ünnepi koncertjét. A cikkben az elhangzó zeneművekről bővebben is olvashatnak. 

A közvetítés stábja

Művészeti vezető: Keller András; Producer: Dr. Edvi Péter; Szerkesztő: Fehér Eszter; Produkciós vezető: Lakatos Gergely; Vezető operatőr: Jancsó Nika; Képrendező: Komlós András; Kreatív producer: Szabó Stein Imre 

Találkozás Beethovennel

Az Index és a Concerto Budapest immár több alkalommal is együttműködött annak érdekében, hogy a komolyzene minél több olvasóhoz és hallgatóhoz eljusson, s hogy a zenehallgatás élmény legyen. Tavaly ősszel, a karantén idején médiatörténeti esemény volt, amikor az olvasóink egyetlen nap alatt három Beethoven-koncertet követhettek figyelemmel a Zeneakadémia Nagyterméből, mindezt percről percre élő közvetítéssel. Keller András karmester, hegedűművész, a zenekar zeneigazgatója akkor ezekkel a szavakkal ajánlotta a koncerteket:

Hogy vigaszt kapjunk ezekben a szörnyű időkben.

Amikor csak imádkozunk, hogy Úristen, élhessük túl, és a szeretteink is... akkor a zene ad olyasvalamit, amit semmi más a világon.

A 2020. november 28-án hallható koncerteket a 250 éve született Ludwig van Beethoven tiszteletére több világhírű zenész közreműködésével közvetítettük. A Beethoven-napot a Concerto Budapest egy legendás magyar Beethoven-interpretátor, Fischer Annie emlékének ajánlotta.

Mozart az Indexen

Szintén médiatörténeti pillanat volt az Indexen, amikor idén márciusban közvetíthettük a Concerto Budapest koncertjét, amelyen Magyarországon először hangzott el Wolfgang Amadeus Mozart eddig ismeretlen zongoradarabja. Az osztrák zeneszerző feltételezhetően 17 éves korában, 1773 elején vetette papírra a kétoldalas kottát harmadik olaszországi útján vagy nem sokkal az után, hogy hazatért Salzburgba.

Ez a koncert már a tavaszi korlátozások idejére esett, a Covid-járvány miatt Magyarországon alighanem ez volt az utolsó élő komolyzenei közvetítés húsvét előtt. Keller András erről a koncertről akkor így fogalmazott az Indexnek:

Benne vagyunk ebben a szörnyű Covid-világban, de amikor mi interpretáljuk egy nagy zeneszerző műveit, akkor nekünk ki kell tudnunk lépni ebből, és át kell lépnünk egy paradicsomi világba, ami Mozart világa.

Az Index és a Concerto Budapest Mozart-napi koncertjéről – melyet percről percre élőben közvetítettünk – ide kattintva bővebben is olvashatnak. A nap egyik fénypontja volt az a magyarországi ősbemutató, amelyen Wolfgang Amadeus Mozart közelmúltban előkerült, D-dúr Allegro című, mintegy másfél perc hosszúságú darabját Berecz Mihály zongoraművész adta elő.

Középpontban a brácsa

Május végén pedig egy izgalmas hangszer, a brácsa állt a Concerto Budapest jótékonysági hangversenyének középpontjában, a koncertet az Index olvasói szintén élőben kísérhették figyelemmel. A Viva La Viola! hangversenyeit az Index olvasói szintén percről percre közvetítéssel élőben követhették figyelemmel a Budapest Music Centerből.

A Keller András vezette zenekar azért május 30-ára állította össze különleges zenei programját, mert ez a nap a 2016-ban, hatvannégy éves korában elhunyt kiváló karmester, Kocsis Zoltán születésnapja és egyben a magyar klasszikus zene napja is. S mivel Kocsis Zoltán több mint három évtizeden át minden évben a születésnapján jótékonysági koncerteket szervezett a gyermekek és elesettek megsegítésére, a Concerto Budapest a koncertjét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adta.

Keller András hegedűművész, a Keller Quartet alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója, a londoni Guildhall School of Music and Drama hegedűprofesszora 2021. március 15-én kapta meg a Kossuth-díjat. Az Indexnek adott interjújában a többi között ezt mondta:

a zenét nem feltétlenül kell megérteni, csak hagyni kell, hogy a részesévé váljunk. Amikor a természetbe megyünk, sétálunk, és nem a gondjaink foglalnak le, hanem csak úgy vagyunk, amikor észrevesszük a leveleket vagy valami érdekeset egy fa tövében, akkor, azokban a pillanatokban leszünk nyitottak a saját világunkra, és leszünk gazdagabbak. Az a problémája a ma emberének, hogy nem veszi észre a világot.

A Keller Andrással készült teljes interjú ide kattintva is olvasható.

(Borítókép: a Concerto Budapest a Zeneakadémián. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)