Átlépi a 200 milliárdot idén a magyar filmipar költése

2021.11.22. 22:46

A Nemzeti Filmirodához beérkezett előzetes regisztrációk alapján rekordévet fog zárni a magyar filmipar a több mint 200 milliárd forintot meghaladó költésével – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Ebben az évben sikerült tovább növelni a filmipar volumenét: míg 2019-ben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg meghaladta a 164,4 milliárd forintot, idén várhatóan már a 200 milliárdot is átlépi.

Magyarországon évente átlagosan 300 filmes produkció gyártását regisztrálják, az összköltés pedig 2016-ban lépte át először a százmilliárd forintot. A növekvő tendencia azóta is folyamatos, az időben meghozott járványügyi intézkedéséknek köszönhetően még a korlátozások sem tudták megállítani ezt a fejlődést – tették hozzá.

Az NFI azt is kiemelte, hogy az idei évben olyan sztárok és alkotók jöttek forgatni hazánkba, mint a Borderlands-on dolgozó Cate Blanchett, Kevin, Jamie Lee Curtis, a Moon Knight-on dolgozó Oscar Isaac és Ethan Hawke, illetve a Poor Things filmben résztvevő Emma Stone, Mark Ruffalo és Willem Dafoe, és a napokban a The Continental sorozat miatt hazánkba érkező Mel Gibson.

Fő célunk, hogy a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét továbbra is megőrizze. Ennek érdekében vágtunk bele a fóti stúdiókomplexum átfogó fejlesztésébe, és folyamatosan erősítjük a szakember-utánpótlást, hogy megelőzzük a munkaerőhiányt

– nyilatkozta az eredményekkel kapcsolatban Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet Igazgatóságának elnöke.