Virtuózok V4+: íme az első öt döntős

4KMS Virtuozok ED 20210719 289
2021.12.14. 18:29
Tíz ifjú tehetség jut tovább a Virtuózok V4+ nemzetközi tehetségkutató döntőjébe. Lássuk azt az öt fiatalt, aki már az első előválogató után tudta, hogy a döntőben bizonyíthat újra és vetélkedhet a győztes címért. Bár különböző hangszereket egymással összehasonlítani nem könnyű, a tehetség hangszerfüggetlen.

A lengyel Miłosz Bachonko, a szlovák Miriám Minková, a cseh Martin Sadílek, a horvát Ivan Petrovič-Poljak és a magyar Oláh Vilmos különböző zenei egyéniségek, más-más háttérrel rendelkeznek és különböző országokat képviselnek. A pénteki döntőben kiderül, miként mérkőznek meg országuk másik döntősével

Az első elődöntő legelkápráztatóbb tehetsége a 16 éves horvát zongorista, Ivan Petrovič-Poljak volt, aki arról vallott, úgy érzi, a zongorát neki találták ki. És tényleg. Liszt rapszódiái virtuozitásuk − némelyik túljátszottsága − okán se könnyűek, Ivan az elődöntőben a másodikat választotta, és olyan energiával, bravúrral játszotta, hogy mindenkit levett a lábáról. Interpretációjával valódi sztárhoz illő minőséget produkált, mindehhez természetesen viselkedő, szerény személyiség, semmiféle póz nincs benne. Szerencsére nem a hasonló kaliberű zongoristával, a szintén döntős Ryan Martin Bradshaw-val kell megbirkóznia, mert egyiküket sem lehetne kiejteni. 

A cseh Martin Sadílek Prágából érkezett, 16 éves, és egy zenei gimnázium hárfa szakára jár. Azt a sztereotípiát próbálja megdönteni, hogy a hárfa női hangszer. Mentora, Plácido Domingo Junior biztos benne, hogy az egyik legjobb hárfaművész lesz a világon, és a Maestro szerint is szólista lesz. Szerény, megnyerő személyiség. 

A 16 éves szlovák  Miriam Minková  fiatal kora dacára bemutatkozásakor érett művészként  játszotta a nagyon ismert Mendelssohn-művet, az E-moll hegedűversenyt, a zsűri energikusnak, érettnek és professzionálisnak találta játékát. Nem lesz könnyű dolga, kihívója ugyanis Ryan Martin Bradshaw zongoravirtuóz, akinek játéka hallatán a zsűrielnök Eugene Kohn egyszerűen elfelejtett levegőt venni. 

A lengyel Miłosz Bachonko harmonikázik, másik hobbija a futball, álma pedig az, hogy összekösse valahogy a zenét a sporttal. Egyszer szeretne egy olyan zeneművet írni, amelyet egy focibajnokság megnyitóján mutatnak be. Háromévesen kezdett harmonikán játszani, hatévesen pedig már komponált. Ha inspirációja van, zenébe oltja, így keletkeznek saját művei. Első megmérettetésekor igazán virtuóz művet játszott igazán virtuózan: Albert Vossen Flick-flack című darabját. Miłosz a pompás technikát már 11 évesen tudatossággal ötvözi.

Magyarországot a döntőben többek között a 18 éves Oláh Vilmos gitárművész képviseli, aki most végez a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, nemes egyszerűséggel a Konzi gitár tanszakán. Ő Miklósa Erika kedvence, Plácido Domingo pedig voltaképp meghívta őt a Real Madrid stadionjának megnyitójára. 

Kíváncsian várjuk tehát az öt fiatalt, hogyan mérkőznek meg honfitársaikkal. 

(Borítókép: Ryan Martin Bradshaw. Fotó: Virtuózok V4+)