Meghalt Rónaszegi Miklós

Screenshot 2022-01-31 at 16.08.07.png
2022.01.31. 16:06

Ültem nála, polgári lakásának kanapéján. Kávét főzött, nem túl erőset, de egy jó fekete mellett mindig jó beszélgetni. Kardigánt viselt, a bútorok között lassan járt. Leült a fotelbe, és azokról az időkről mesélt, amikor az írók nem feltétlenül úgy éltek, mint valami kiváltságos kaszt kedvezményezettjei, hanem munkába jártak, ledolgozták a kötelezőt, és nem mellesleg írtak is, mert valamiért írni kell.

A Z generáció tagjai aligha kapják fel a fejüket arra, hogy meghalt Rónaszegi Miklós, pedig néhány sokkal korábbi generáció számára olyan ő, mint a mai Z-tagoknak J. K. Rowling. Nem túlzás ezt állítani, de ehhez azt is tudni kell, hogy a hatvanas és hetvenes években másként számítottak az évek és másként a történetek. Az ifjúsági irodalom egyfajta olvasztókemenceként fogadta magába azoknak az íróknak a regényeit, akik valamiért más polcokra akkor sem fértek be, ha egyébként minden művüket kiemelt helyen kellett volna kezelni. 

A történelmi regények, a fantázia prózai szüleményeinek írói így váltak fontossá. Megragadták egy gyermek, egy kamasz figyelmét, és főleg egy olyan korban, amikor nem nagyon lehetett utazni – Nyugatra legalábbis csak korlátozottan –, az olyan regények nyitottak kaput a világra, mint például Rónaszegi Miklós regényei. Például

  • A királynő kalóza,
  • A rovarok lázadása,
  • A rettenetes Kartal,
  • A genovai fogoly.

Rónaszegi Miklós lényegében egész életét az irodalomnak szentelte, könyvkiadók szobáiban ápolta mások kéziratait, írta saját történeteit. Dolgozott a Hungária Könyvkiadónál, korrektorként a Franklinnál, az Ifjúsági (majd Móra Ferenc) Könyvkiadónál már szerkesztőként is, felelősként, majd miután diplomát kapott az ELTE angol–magyar szakán, olyan forradalmi feladat hárult rá, amelyre még ma is sokan úgy emlékeznek, mint az ifjúsági irodalom népszerűsítésének egyik legfontosabb mérföldköve:

útjáraindította a Delfin könyvek sorozatot.

Ebben a korszak „kötelezően kiadni szükséges” írói között olyan neves szerzők művei kaptak helyet, mint Bogáti Péter, Arthur C. Clarke, Csukás István, Daniel Defoe, Sir Arthur Conan Doyle, Fehér Klára, Hegedűs Géza, Jókai Mór, Erich Kästner, Kemény Dezső, Krúdy Gyula, Lengyel Balázs, Mándy Iván, Molnár Ferenc, Nemere István, Nógrádi Gábor, Ráth-Végh István, Robert Louis Stevenson, Szentiványi Jenő, Szombathy Viktor, Teknős Péter, Jules Verne.

És igen, köztük Rónaszegi Miklós is megjelentette írásait. Mindvégig szerényen, nagy alázattal dolgozott, ezt a tulajdonságát egész életében megőrizte. Pályatársai, írótársai megrendüléssel búcsúznak tőle. Bán Mór, a Hunyadi-sorozat írója közösségi oldalán így emlékezik róla:

Szomorú hírt kell megosztanom… Népszerű ifjúsági regényein nemzedékek nőttek fel. A Kartal-történetek, az Indián hercegnő, Az indán királyfi, az Indián halál, a Királynő kalóza, a Hínáros tenger, A nagy játszma, A genovai fogoly, A királynő kalóza, A sánta bölény, Az a híres Háry János, a Gézengúzok-regények és megannyi sikeres mű szerzőjének, a legendás Delfin-könyvek szerkesztőjének művei százezres példányszámban jelentek meg.

Nógrádi Gábor író pedig ezt írja közösségi oldalán:

Szerkesztőm volt. Neki köszönhetem (köszönhetjük?) a Gyerekrablás a Palánk utcában, a Hecseki és a kedves betörők és A mi Kinizsink című regények hibáinak kijavítását, a könyvek méltó megjelenését a Móránál. Nemcsak jó író volt, de jó ember, jó barát. Többek voltunk vele, kevesebbek leszünk nélküle.

Szélesi Sándor író, akit 2007-ben Európa legjobb sci-fi-írójává választottak, azt írta, hogy 

Tavalyelőtt egy négyrészes Kartal-sorozat anyagát adtuk be Somogyi Gyurival az NFI-nek, és nagyon reménykedtem benne, hogy rábólintanak a fejlesztésre. Akkor volt a szerző kereken kilencvenéves. Örültem volna, ha dolgozhatok a történetén, amely olyan temérdek remek órával ajándékozott meg hajdanán… és jó lett volna az ő örömét is látni. A gyerekkorom meghatározó alakjai távoznak, Rónaszegi Miklós egy volt közülük.

Rónaszegi Miklós az ezredforduló óta a publikálástól visszavonultan élt, 2013-ban Pro Urbe Erzsébetváros kitüntetést kapott. Szerkesztői munkásságát 2015-ben Magyar Arany Érdemkereszttel, írói életművét 2020-ban Herczeg Ferenc-díjjal ismerték el.

(Borítókép: Rónaszegi Miklós. Fotó: M5 / YouTube)