Első csók, első pénz – öt fiatal filmes álma válhat valóra

2022 05 27 inkubator pitch nyertesek
2022.05.31. 15:15
Öt elsőfilmes került közelebb filmterve megvalósulásához a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Program zsűrijének döntése alapján. Berényi Andor közönségdíjas lett az NFI fiatal alkotókat támogató programjának Pitch Fórumán. Az első alkalomról ismert magyar rendezők videóban vallanak.

Pályakezdő filmesek és kipróbált szakmabeliek töltötték meg a Toldi mozit az NFI Inkubátor Programjának Pitch Fórumán pénteken, ahol a magyar film ifjú tehetségei prezentálták legizgalmasabb elsőfilm terveiket.

A képzési programjaink és a diplomafilm támogatás mellett évről évre tíz első film fejlesztését és öt gyártását támogatjuk. Az Inkubátor Programban 2015 óta 34 első film kapott gyártási támogatást, közülük 18 elkészült, és szép sikerekkel mutatkozott be a hazai mozikban és jelentős külföldi fesztiválokon

– vázolta fel az eddigi eredményeket Pál Ákos, a Nemzeti Filmintézet vezérigazgatója.

Az idei döntősök közül az öt nyertest szakmai zsűri – Borsos Erika forgalmazási szakember, Hartung Attila (FOMO) és Kis Hajni (Külön falka) korábbi Inkubátoros filmrendező, Lukácsy György, a Magyar Mozgókép Fesztivál igazgatója, Osváth Gábor producer és a Pitch Fórumon részt vevő szakmai közönség választotta ki.

A 7. Inkubátor Program Pitch Fórum nyertesei:

  • Anyám, a szörny – rendező: Rudolf Olivér

Egy negyven körüli anya története, aki csalódott az életében, és belefáradt abba, hogy jelentéktelennek érzi magát. Egy szörnymaszk mögé rejtőzve találja meg önmagát. Fellázad az életét megkeserítő kompromisszumok és a világ ellen.

  • A gondozó – rendező: Hernádi Ambrus

A dokumentumfilm az 54 éves Zsuzsáról szól, aki Németországba jár gondozni egy 93 éves német hölgyet. Zsuzsa folyamatosan szembesül a német idilli nyugdíjasléttel, miközben kérdésessé válik családja megélhetése.

  • Könnyű álom (közönségdíj) – rendező: Berényi Andor

Zsolt egy nincstelen stróman, aki egyedül próbál gondoskodni beteg édesanyjáról. Az őt alkalmazó cégháló elhiteti vele, hogy segítenek rajta, amiért cserébe egyre mélyebbre kell süllyednie a bűn világában.

  • Távolság – rendező: Dávid Attila

Egy darabjaira hulló házasság története, ahol a tét már nemcsak a kapcsolat megmentése, hanem az egyik fél életben tartása.

  • A világ eredete – rendező: Nagy Borbála

Három nő három európai városban különbözőképpen próbál választ adni az anyaság kérdésére: egy abortusz, egy mesterséges megtermékenyítés és egy örökbefogadás története.

A nyertes filmtervek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton nyújt támogatást.

Akik már nyertek

Az NFI 2015-ben életre hívott Inkubátor Programja keretében eddig 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást, és mintegy húsz el is készült.

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjének a cannes-i fesztiválon volt a világpremierje, és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját.

Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary-i filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje locarnói premier után járja a világot. 

Kárpáti György Mór a ’48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámáját, Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmjét, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját is vetítették már a mozik. 

Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai fődíját nyerte el a magyar filmek versenyében.

Grosan Cristina harmincasok útkereséséről szóló dramedyja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő drámája a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek, és a hazai mozik is játszották. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája több külföldi fesztiválszereplést követően volt látható a mozikban.

Legutóbb Fazekas Máté Kilakoltatás című szatíráját láthatták a mozinézők, és most érkezett a mozikba a Zanox című sci-fi-vígjáték Baranyi Benő rendezésében.

(Borítókép: Az Inkubátor Program Pitch Fórum nyertesei. Fotó: Nemzeti Filmintézet)