25. születésnapját ünnepli a bécsi Cziffra Stiftung

NicoleHenter.fotoFranz.Johann.Morgenbesser
2022.06.20. 12:25
A bécsi Cziffra Alapítvány negyedszázados évfordulója alkalmából a Cziffra György-emlékév és a Cziffra Stiftung közös szervezésében lép fel Bécsben június 24-én Balázs János (zongora), a Cziffra-emlékév művészeti vezetője, Sárközy Lajos (hegedű), a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze, Nicole Henter (fuvola) és Denys Dragan (zongora), a bécsi Cziffra Alapítvány kiemelt művészei. Az ünnepi koncertnek a Collegium Hungaricum ad otthont.

A bécsi Cziffra Stiftung 1997 óta gondozza Cziffra György szellemi hagyatékát, fáradhatatlanul igyekszik népszerűsíteni a zongoraművész egyedi látásmódját, és páratlan lehetőségekkel segíti a hozzá közel álló fiatal tehetségek érvényesülését. A jubileumi hangversenyen Cziffra szellemiségét képviselő muzsikusok és közszereplők lépnek színpadra.

Műsorukra Cziffra-átiratokat és a zongoravirtuóz által is szívesen játszott darabokat válogattak: veretes és könnyedebb táncok, operarészletek, nemzeti motívumok szőtteséből formálódik meg a közönség előtt a »nagyromantika« Liszt, Weber, Saint-Saëns és Brahms által fémjelzett világa.

A budapesti Cziffra Fesztivál 2017-ben alapította díjait, amelyeknek az erkölcsi és anyagi hozzájárulás mellett fontos célkitűzésük, hogy fellépési lehetőségeket is biztosítsanak a fiataloknak, ahogy ez a Cziffra-emlékév nemzetközi együttműködései során is megvalósul. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. 

(Borítókép: Nicole Henter. Fotó: Franz Johann Morgenbesser)