A Baltazár Színház hozzáférhetővé teszi összes korábbi előadásának felvételét

lelkesutazas
2022.06.20. 14:51
Videótárral bővült a Baltazár Színház honlapja, amelyen keresztül mostantól elérhető a társulat összes, már nem játszott előadásának felvétele, valamint négy, a Baltazárról szóló film is.

A videótár ötlete fontos összegzés a közel negyedszázada működő társulat életében. 

A színház, a színházi előadás definíciójából fakadóan a pillanat művészete, így a pillanattal együtt el is illan, csak emléket hagyva maga után, amelyet az idő elhalványít. Szerettük volna az elmúlt huszonnégy évünket kicsit kézzelfoghatóbbá tenni, még akkor is, ha tudjuk, egy előadásról készült videófelvétel nem versenyezhet azzal az élménnyel, amit a nézőtéren él át az ember

– mondja Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetője.

Fontos volt az is, hogy a videók kutatási és oktatási anyagként is könnyen elérhetővé váljanak. 

Akinevetve 06
Fotó: Baltazár Színház

„A Baltazár Színházat szinte minden évben megkeresik bölcsész- vagy pedagógushallgatók, akik szakdolgozatukat a társulatról szeretnék írni, és rengeteg az olyan budapesti és vidéki pedagógus is, aki fontosnak tartja, hogy osztályukkal megismertessék előadásainkat, társulatunkat. A videótárral az ő munkájukat is szeretnénk segíteni.”

Mindenki élvezheti az előadásokat

A Baltazár videói nemcsak a színháztörténetnek, a kutatóknak és a pedagógusoknak szólnak, hanem minden olyan nézőnek is, aki szívesen meg- vagy újranézné ezeket az előadásokat. A társulat rengeteg izgalmas színházi műfajjal és határterülettel kísérletezett 1998 óta, így a felvételek között találunk utcaszínházi előadást, cirkuszszínházi előadást, mozgásszínházi előadást, színházi társasjátékot, szcenírozott koncertet és divatszínházi előadást is.

Repülésiengedély 06
Fotó: Baltazár Színház

A videótár filmes archívumában Zelki János két, a Magyar Televízió számára forgatott, a Baltazár Színházról szóló filmjét (Játék az egész, Színész legyek) láthatják az érdeklődök, de található a felvételek között például egy rövidfilm is, amely a társulat Afrikában tett látogatását mutatja be, valamint a Tollasbál című előadás filmváltozata, amelyet Kepes András Oázis című műsorához készítettek az alkotók.

(Borítókép: Baltazár Színház)