Korunk problémáiról beszél a dél-koreai sztárfilozófus Budapesten

2022.06.21. 07:36
Nárcizmus, depresszió, figyelemzavar – többek között ezeket a témákat vesézi ki A kiégés társadalma című könyv szerzője, Byung-Chul Han.

A társadalmunk boldogság felé vezető útja a depresszió, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), a borderline személyiségzavar és a kiégési szindróma (burnout) macskaköveivel van kikövezve. Ezeken keresztül kell lavíroznunk, legalábbis Byung-Chul Han dél-koreai származású, Berlinben élő filozófus szerint, aki könyveiben arra is választ próbál adni, hogy milyen viselkedési minták vezethettek ehhez a göröngyös úthoz. Jó hír, hogy ha épp nincs kedvünk átrágni magunkat pár száz oldalon, de érdeklődünk a téma iránt, akkor érdemes ellátogatnunk június 29-én a német és a koreai kulturális intézetek, valamint a szerző hazai kiadója szervezésében a CEU budapesti épületébe, ahol Byung-Chul Han tart előadást.

A provokatív szövegeiről ismert szerző, aki a kapitalizmus és a mentális zavarok legismertebb kortárs kultúrteoretikusa, a MOME meghívására látogat Budapestre. 2010 óta több mint húsz esszéje jelent meg, amelyekben a nyugati kapitalista társadalom kritikáját fejtette ki, és amelyekben olyan fogalmakat alkotott, mint a kiégés társadalma és a transzparencia társadalma. Legutóbbi könyve magyarul, A Föld dicsérete (Lob der Erde) címen, a Typotex kiadó gondozásában jelent meg.

Byung-Chul Han 1959-ben született Szöulban, majd ugyanott tanult a Korea Universityn. Az 1980-as években Németországba költözött, majd Freiburgban és Münchenben filozófiát, német irodalmat és katolikus teológiát tanult. 2000-ben a Bázeli Egyetem Filozófiai Tanszékén habilitált. 2010-ben a Karlsruhe University of Arts and Design tanszéki tagja lett, ahol érdeklődési területei a 18., 19. és 20. század filozófiája, etika, társadalomfilozófia, fenomenológia, kultúraelmélet, esztétika, vallás, médiaelmélet és interkulturális filozófia voltak. 2012 óta filozófiát és kulturális tanulmányokat tanít a Berlini Művészeti Egyetemen.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.