Mosolyt festenek a hátrányos helyzetű ovisok arcára

Alkoss-szabadon-sajtotajekoztato-resztvevok2
2022.07.22. 13:55
Alkoss szabadon! címmel hirdetett pályázatot a Budapest Park és a Vesta Home Magyarország. A zsűri által legjobbnak ítélt öt pályaművet elárverezik, és a befolyt összeget öt hátrányos helyzetű óvoda játszóudvarának fejlesztésére fordítják majd. Emellett a Vesta Home a nyertes alkotásokkal díszített napvitorlákat is telepít a kiválasztott óvodák udvarának árnyékolására.

A felhőtlen gyerekkor képeinek felidézésére hívja az alkotó kedvű fiatalokat az Alkoss szabadon! pályázat. Olyan 14 és 20 év közötti fiatalok pályamunkáit várják a kiírók, akik szívesen osztanák meg egy általuk festett vagy rajzolt képen gyerekkoruk egyik jellegzetes, boldog pillanatát. A pályázat keretében 2022. július 21. és augusztus 30. között várják a beérkező alkotásokat.

A jelentkezési határidő 2022. augusztus 15.

A beérkező pályaműveket öttagú zsűri bírálja el, amelynek tagja a pályázat felkarolója, Gerendai Károly, a Budapest Park képviseletében; Horváth Norbert, a Vesta Home Magyarország tulajdonosa; Bodó János, a Bodó Galéria tulajdonosa, Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze és Marsalkó Dávid, a Halott Pénz együttes frontembere.

A kedvezményezett óvodák kiválasztásában a kiírókat segíti Barát Hella, az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom alapítója, akinek többéves tapasztalatával az igazán rászoruló intézményekhez juthatnak el a támogatások.

A gyerek az első

Az Index kérdésére Barát Hella elmesélte, hogy az egyesület még friss, de már sokszor sikerült összekötniük rászoruló gyermekeket a segíteni vágyókkal, megmutatva nekik, mi a leghasznosabb módja a segítségnyújtásnak. Emellett olyan tiszta és átlátható folyamatot biztosítsanak, ahol minden támogató tudja, hogy az őáltala elküldött tárgy- vagy pénzadomány hová kerül, és milyen módon használják fel.

Mindebben nagy szerepük van a pedagógusoknak, mert ők tudják, hol van leginkább szükség segítségre, főleg, amikor egy gyermek boldogsága egy cipőn vagy kabáton múlik. A mozgalom honlapján számos demográfiai és statisztikai adatot, valamint tapasztalatot tesznek közkinccsé, így a leendő támogatók teljes képet kaphatnak a rászoruló gyermekek helyzetéről és arról, hogyan tudnak rajtuk segíteni.

Gerendai Károly, a Budapest Park tulajdonosa üzenetben mesélt a pályázat létrejöttéről:

A kezdeményezés ötlete egy, a fiatalabb korosztály alkotásra ösztönzésének dilemmájáról szóló beszélgetés közben született meg. Miután magam is szívesen támogatom a művészet több ágát, nem volt kérdés számomra, hogy bekapcsolódjak a pályázat megvalósításába.

Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere írásban kiemelte: „Mindig örülök azoknak a felkéréseknek, amelyek középpontjában a gyerekek állnak. Az ő lelkesedésük és boldogságuk az, amire a leginkább fókuszálnunk kell.” Horváth Norbert, a Vesta Home Magyarország tulajdonosa pedig elmondta: „Üzletemberként mindig keresem a lehetőséget, hogy a magam eszközeivel segíthessem oktatási-nevelési intézményeinket, hiszen a számukra nyújtott támogatás befektetés a jövőnkbe. Bízom benne, hogy a kicsik arcára is mosolyt csalhatunk, amikor játék közben megpillantják az alkotásokkal díszített árnyékolókat.”

Sávolt Karolina – akinek egyik alkotása, a Kolibrik szabadon inspirálta a pályázat címét – elmondta: „Sokszor a véletlenen múlik, hogy kiderül rólunk, megállhatjuk a helyünket egy művészeti ágban. Fiatal, az útját kereső alkotóművészként örömmel mondtam igent a felkérése, amellyel nemcsak más fiatalokat ösztönözhetek a bennük rejlő művész kibontakoztatására, de a pályázat révén a legfiatalabb nemzedékhez is picit közelebb hozhatom a művészet szépségét.”

A nyertesek műveit kiállítják

A legjobbnak ítélt alkotásokat egy árverés útján a Bodó Galéria juttatja majd el a hazai műkedvelő közönséghez. A galéria formabontó módon sok fiatal magyar alkotóművészt támogat az ismertté válás útján, amelyről így nyilatkozott Bodó János, a galéria tulajdonosa: „A legjobb dolog a világon az, ha az ember leül, és valami olyasmit hoz létre, ami addig csak az ő fejében létezett. Ilyenkor elillannak a gondok, nem létezik semmi más. Megtiszteltetésnek tartom, hogy galériánk részt vehet ebben a kezdeményezésben, amivel

közelebb hozhatjuk a fiatalok számára a képzőművészet szeretetét, és ezáltal akár a jövő magyar kortárs művészeit ismerhetjük meg.”

Bodó János az Index kérdésére azt is elmesélte, hogy mikor Karolina első képét meglátta, lehengerlő volt számára a színvonal. Amikor megtudta, hogy mindezt ráadásul egy tízéves lány alkotta, úgy döntött, hogy teret kell adni neki a magasabb szinten való kibontakozáshoz. Lépésről lépésre haladtak, kezdetben csak egy-egy művel, majd végül már teljes, önálló kiállítással, ami rengeteg embert vonzott, köztük nagy számban fiatalokat is, akik ezáltal próbáltak nyitni a képzőművészet felé. Hozzátette: a pandémia óta megváltoztak az emberek kultúrafogyasztási szokásai, így már nem a 19. századi művek a legkelendőbbek, hanem a háború utáni és a kortárs alkotások.

A pályázat eredményhirdetésére egy, a legjobb alkotásokat is bemutató kiállítással egybekötött rendezvényen kerül sor 2022. szeptember 10-én a Budapest Parkban, a Halott Pénz együttes fellépését megelőzően.

(Borítókép: Az Alkoss szabadon! sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: Vesta Home)