A gyilokfolyosón is lehet most sétálni Pannonhalmán

KARL3731
2022.08.13. 10:46
Nagy feltűnést keltett az Index szerkesztőségében Konrád atya, hiszen ritkán találkozik az ember habitust – más néven csuhát – viselő bencés szerzetessel. Hacsak nem utazik el Pannonhalmára, ahova most több okból is érdemes ellátogatni, az Arcus Temporum fesztivál ugyanis 2022. augusztus 26–28. között számtalan zenei, irodalmi és képzőművészeti programot kínál. A podcastban Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval szerzetesfutásról és Kispál-szövegeken alapuló hittan érettségi tételekről is beszélgettünk.

A kolostor kapujába öreg testvért ültessetek, akit éltes kora nem enged elcsatangolni, írja Szent Benedek a regulájában. Erre pedig azért van szükség, mert a vendégek sosem hiányozhatnak a monostorból, és már a IV-V. században is úgy gondolták, hogy kell valaki, aki a kapuban várja őket és értelmes választ tud nekik adni. Ha tehát vendég kopogtat vagy szegény kiált, akkor az első válasz mindig az, hogy: „Istennek legyen hála!”  Vagyis még mielőtt tudnám, ki érkezik hozzám vendégségbe, már Isten ajándékának tekintetem.

A vendégségről szólva ezt a történetet mesélte el az Index kulturális rovata arútluK podcastjának vendégeként Dejcsics Konrád, a XVIII. Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál fesztiváligazgatója, hiszen a pannonhalmi monostor szellemi és fizikai értelemben is vendégül látja a meghívott művészeket és a közönséget.

Az Arcus Temporum fesztiválnak négy lába van: a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás. Idén Mácsai Pál a házigazda a három nap alatt, ő már hazajáró vendég Pannonhalmán. A zenei programért Keller András művészeti vezető felel, aki ezúttal Amerikából hívta meg egy barátját, Lera Auerbach kortárs zeneszerzőnőt, aki a fesztiválon fel is lép. Az irodalomban az idén nyolcvanéves Nádas Péter lesz a vendég, a képzőművészetben pedig fiatal hazai és külföldi alkotók. A fesztivál családias miliőjében  valahogy mindenki egymás mellé keveredik és mindenki megszólítható, este pedig nagy borozások és éjszakába nyúló beszélgetések teremtenek közösségi alkalmat.

A rendezvény idén a „megújulás” fogalma köré szerveződik. Mindig olyan kifejezést választanak, ami a szerzetesek világából, hagyományaiból fakad: ilyen volt 2016-ban a „közösségben vagyunk”, 2017 a „közös ház” éve volt, 2018-ban a „kibékülés”, 2019-ben a „csend”, 2020-ban a „vendégség”, 2021-ben pedig az „emlékezet” került fókuszba. 2023-ban lesz a „zarándoklat” éve, s mindez már előremutat 2024-re, ekkor lesz a pannonhalmi bazilika 800 éves, a fesztivál szava pedig az „ünnep”. Pont a Covid évére választották – jóval korábban egyébként – a „vendégség” kifejezést, amikor az eltervezett programokból semmi nem lett, de éppen ezért a vendégségről más módon kellett elgondolkodniuk.

A beszélgetésben szó esett még arról is, hogy

  • csudabogár-e a szerzetes,
  • be lehet-e nézni a falak mögé,
  • mit jelent „azonos szemmagasságban” beszélgetni,
  • hogyan kerültek a turisták az imádság közepébe,
  • mi történt, amikor Nádas Péter a monostorban kávézott,
  • micsoda közvetítő ereje van a gyógynövényeknek,
  • beleférhet-e a rockzene a pannonhalmi fesztivál világába,
  • min gondolkodik Konrád atya futás közben, és miért Kispál- és 30Y-rajongó,
  • hány kilométer van Bakonybél és Pannonhalma között, és ez miért fontos,
  • mire tanít a csend művészete,
  • a fesztivál ideje alatt a gyilokfolyosóra is ki lehet sétálni: itt védték meg a monostort a szerzetesek a tatároktól.

Aki nem hallotta volna az előző arútluK podcast-adást, amelyben az Index kultúra rovatának újságírói beszélgettek arról, hogy merre halad a világ, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Dejcsics Konrád. Fotó: Karip Tímea / Index)