Ez az év legnyomasztóbb napja

GettyImages-1230644806
2023.01.16. 12:45
Ma van a Blue Monday, avagy az év legdepresszívebb napja.

Január harmadik hétfője az év legdepresszívebb napja. Az Independent azt írta, hogy a Blue Monday kifejezést Cliff Arnall pszichológus találta ki, és 2005-ben terjedt el a köztudatban.

A szakember felfedezésének ugyan semmilyen tudományos alapja nincs, több oka is van annak, hogy erre a dátumra esett a választása:

  • a karácsonynak már rég vége,
  • az időjárás általában rossz,
  • az emberek többségét motiválatlanság gyötri,
  • a fizetés még messze jár,
  • nem is beszélve arról, hogy hétfő van.

Ez az öt tényező pedig már elég is ahhoz, hogy rosszul érezzük magunkat. Nem érdemes azonban ezen keseregni, holnap már minden jobb lesz.

A koncepció korábban közéleti vitát robbantott ki. Cliff Arnall egyik egyetemi kollégája, Dean Burnett például megjegyezte:

Nincs olyan, hogy 24 órás depresszió.

A vita ellenére nem kellett sok ahhoz, hogy a vállalatok üzletet csináljanak a Blue Monday kifejezésből, és olyan termékeket árusítsanak, amelyek javíthatják a depresszív hangulatot.

Tiszta vizet a pohárba

2018-ban Arnall az Independent újság egyik riporterének azt mondta, hogy „soha nem az volt a szándéka, hogy negatív hangzású legyen ez a nap”, hanem „az embereket cselekvésre és merész döntések meghozatalára akarta ösztönözni”.

A lap arról is beszámolt, hogy Arnall ezután a Virgin Atlantic és a Virgin Holidays társaságokkal dolgozott, mert küldetésének tekintette, hogy megkérdőjelezze a januárhoz kapcsolódó negatív híreket, és leszámolja a „Blue Monday” melankolikus gondolkodásmódot.

(Borítókép: Ute Grabowsky / Photothek / Getty Images)