Utcára került művészek, akik a nyomorból merítenek

2023.06.01. 19:33
Átadták a Fedél Nélkül utcalap 2022-es díjait az év legkimagaslóbb alkotásainak. A vers, próza és kép kategóriában kiosztott elismerések idei zsűrizésében olyan alkotók vettek részt, mint Garaczi László, Bódis Kriszta, Fábián István, Eifert János. A díjátadónak a Pinceszínház adott otthont.

Sok mindent elvehet az élet egy alkotóművésztől, de van, amitől csak akkor tudja megfosztani, ha azt ő is engedi. Az indíttatás, hogy egy művész alkotásba fojtsa élete óráit, csodálatos adomány, a Menhely Alapítvány évről évre ezt igyekszik díjazni. A szervezet Fedél Nélkül című utcalapja folyamatosan gyűjti a legkiemelkedőbb műveket, amiket otthontalan emberek készítettek. A 2004 óta aktív pályázatuknak hála mára 450 alkotó közel 11 ezer művét sikerült archiválniuk.

Életmű a világ peremén

Idei díjátadójuknak a Pinceszínház adott otthont. 2023. május 20-án Az év alkotása díjakat kétszer három művész vihette haza vers, próza és kép kategóriában. Egyszer a zsűri szavazatai alapján választottak nyerteseket, valamint a közönség is dönthetett kedvenc alkotásairól. Idén egy speciális különdíjat is kiosztottak Andreas Radebergernek, akinek az életművét szerették volna ezzel elismerni.

Eifert János, Végh Péter, Rothman Lilla, Medveczky Balázs, Sodró Eliza, Buksika, Andreas Radeberger, Ho.Csi, Eses, Fekete András (fent), Szamócza (lent), Bódis Kriszta, Németh Gábor, Garaczi László
Eifert János, Végh Péter, Rothman Lilla, Medveczky Balázs, Sodró Eliza, Buksika, Andreas Radeberger, Ho.Csi, Eses, Fekete András (fent), Szamócza (lent), Bódis Kriszta, Németh Gábor, Garaczi László
Fotó: Fedél Nélkül Alapítvány

Külön kiemelendő, hogy idén Kovács Béla nyerte a zsűri és a közönség az év képének járó díját – egy-egy kiemelt munkájával.  Az év versét szakmai oldalon Ho.Csi írta, amelyből ha csupán egy strófát idézhetünk, már az is beszédes:

Műanyag lavórban
áztatom lábamat,
műanyag flakonban
tartom italomat,
műbútor az ágyam,
műanyag az álmom,
nem tudom, van-e még
valódi világom.

A közönségoldalról győztes költeményt Szamócza készítette Átölel az éj címmel, ebben szintén akadnak velőbe maró gondolatok: „viselem hátizsákom, benne hordja egész sorsom, keresztképpen folyton viszem”.

A legjobb próza díját Eses kapta Menekülés című írásáért, közönségoldalon pedig Buksika, Mikor jön a családi? című művéért.

Az idei zsűri nyolc szakemberből állt. Irodalmi oldalon Garaczi László, Bódis Kriszta és Németh Gábor, képzőművészeti oldalon Fábián István és Balogh Tibor, fotóművész oldalon pedig Szász Lilla és Eifert János mondhatott véleményt a beérkező művekről. A zsűri nyolcadik tagja, egyben elnöke Fekete András volt, a Pagony Kiadó munkatársa.

A közönségszavazáshoz több ismert színész is csatlakozott, akik a kiválasztott irodalmi műveket felmondták videóra: Pokorny Lia, Lengyel Tamás, Nagy Márk, Bányai-Kelemen Barna és Sodró Eliza. A nyertes alkotásokat a Fedél Nélkül 2023. június 15-i számában teljes hosszában elérhetik az érdeklődők.