Szerdán kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

2023.06.07. 14:21
Szerdán kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben, az idei programsorozatban filmekkel, könyvbemutatóval és kiállítással a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is részt vesz.

A szervezők az MTI-t szerdán arról tájékoztatták, hogy a Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, június 7. és 10. között zajló Magyar Mozgókép Fesztiválon látható lesz az SZFE Lencseváltás című werkfotó-kiállítása, amelyen 2022-es év alap- és mesterszakos vizsgafilmjeinek forgatási képeit nézhetik meg az érdeklődők Veszprémben, a Hangvillában.

Az SZFE Levelek Hollywoodból című kiállítása Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr leveleit mutatja be, amelyeket főiskolai tanárának, Bojkovszky Béla fénymesternek írt 1960 és 1971 között. A levelek a magyar és amerikai filmtörténet eddig még nem ismert, valós képét mutatják meg az érdeklődőknek, a tárlat balatonfüredi Partitúra Galériában látható. Ugyanitt minden nap 16 órától Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmje tekinthető meg.

Június 8. és 10. között a veszprémi Fotonban az SZFE vizsgafilmjeit láthatják az érdeklődők a 60-as évektől napjainkig, a vetítések után pedig lehetőség lesz beszélgetni több alkotóval.

Június 9-én a Novák Emil összeállításában megjelent A magyar operatőr iskola története  A huszadik század technológiai hatásai a filmoktatásra című hiánypótló könyvének bemutatóját tartják a balatonfüredi Partitúra Galériában, ahol Antal Zsolt, az SZFE oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese, Vecsernyés János, az SZFE mozgóképművészeti rektorhelyettese és Novák Emil, a könyv szerzője beszélgetnek a kiadvány születéséről és kiadásáról. A könyvbemutatón Riba Gery, az SZFE másodéves filmrendező művész szakos hallgatója ad akusztikus koncertet  áll az összegzésben.