Összefirkálta a Ferenc József-gleccsert a német graffitis

2008.02.26. 15:37

Másfél napig dolgozott, mire eltüntette művét az új-zélandi Ferenc József-gleccserről egy német fiatal, akit graffitizés közben fényképeztek le turisták.

A brit természetjárók továbbították a felvételt a környezetvédelmi hatóság embereinek, akik aztán értesítették a rendőrséget, a 28 éves müncheni firkászt pedig elfogták. Éppen a buszra várt, ment volna tovább Ferenc József faluból, de maradnia kellett, hogy eltakarítsa a gleccser sziklafalán hagyott nyomát.

Jan Philip Scharbert másfél napig pucolta a graffitit, amit pár perc alatt fújt a falra. Közben egymás után mentek el mellette a turistacsoportok és jó páran alaposan leszidták, amiért a természeti értéket rongálta. A hatóság elégedett volt a takarítás eredményével, és végül feljelentés nélkül elengedték, tudósított az új-zélandi sajtó.

Új-Zéland a Magyarországtól legtávolabb fekvő ország, a gleccsert Julius von Haast, a vidéket az 1860-as években felfedező porosz geológus nevezte el az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójáról az iránta érzett tiszteletből. (MTI)