Bezár Karel Gott múzeuma

2009.03.01. 10:42 Módosítva: 2009.03.01. 10:42

Hároméves működés után rövidesen bezárja kapuit a Karel Gott múzeum. A Gottland elnevezésű múzeumot 2006-ban a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban nyitották meg, abban az emeletes villában, amelyben a "prágai aranycsalogány" lakott a hetvenes és a nyolcvanas években.

Katerina Motovská, az intézmény jelenlegi tulajdonosa anyagi gondokkal indokolta a lépést. A Gottland iránt az első hónapokban nagy volt az érdeklődés még a szomszédos Németországban és Ausztriában is. A Gottland megnyitásáról majdnem két tucat tv-stáb készített riportot. A múzeum kívül esik a főbb turistaútvonalakon, de a prágai sajtó egy része ennek dacára meglepőnek minősítette a múzeum bezárását.

Gott egykori villáját Motovsky 15 millió koronáért vette meg az énekestől, majd vele szorosan együttműködve alakította ki a múzeumot. Motovsky újabb 15-20 millió koronát fektetett be a villa és a hozzá tartozó tágas park teljes rekonstrukciójába, Gott pedig számos személyes tárgyát, egykori lakberendezését, ruháit és különféle holmiját bocsátotta ingyenesen a múzeum rendelkezésére.

z egykori berendezésen kívül egyebek között megtekinthető volt a 31 "Aranycsalogány-díj" is, amelyeket a hatvanas évek óta nyert el Gott a cseh közönség szavazatai alapján.