Fotókiállítás nyílik a letűnt tanyavilágról

2009.03.18. 14:14
A Hódmezővásárhely környéki tanyavilágról készült fotókat állítanak ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A tárlaton tizenegy fotográfus több mint száz felvételét láthatják az érdeklődők csütörtöktől. 1945 előtt több mint hatezer tanya volt Hódmezővásárhely körül, mára csupán néhány száz maradt. A 2006-os hódmezővásárhelyi fotószimpózium témáját a térségbeli tanyák adták. Ekkor a fotós társadalom színe-java figyelte meg e kiveszőben és átalakulóban lévő vidéki világot.

tanya

A vajdahunyadvári tanyatárlaton Kresz Albert, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Fejér István, Gránitz Miklós, Horváth Dávid, Kunkovács László, Módos Gábor, Oravecz Attila és Siklós Péter fotóiból tekinthetnek meg válogatást a látogatók.

Az alkotók közül Kresz Albert a szimpóziumot követően is tovább folytatta a fotózást, a művésznek mindegyik évszakban sikerült megörökítenie a pusztulóban lévő tanyai élet különböző mozzanatait.

"Kresz Albert vásárhelyi tanyafotói a társadalom változási folyamatainak utolsó pillanatait szociográfiai és művészi erővel fogták össze" - mondta a művész alkotásai kapcsán Szenti Tibor néprajzkutató, aki csütörtökön megnyitja a vásárhelyi tanyák világát bemutató kiállítást.