Megalakult a Finnugor Újságírók Szövetsége

2009.04.30. 15:41
Megalakult a Finnugor Újságírók Szövetsége Sziktivkarban, a Komi Köztársaságban lévő orosz Szövetségi Finnugor Kulturális Központ rendezvényén.

Az Oroszországban élő finnugor népek képviselői mellett észtek és magyarok vettek részt azon a rendezvényen, ahol megalakult a Finnugor Újságírók Szövetsége. Elnökké Nagyezsda Bobrovát, az orosz újságíró szövetség tagját, volt komiföldi minisztert választották, Nemes Gábort, a Magyar Rádió moszkvai tudósítóját pedig az egyik alelnökké.

A szervezet céljai között szerepel az egységes finnugor kommunikációs térség létrejöttének elősegítése, az Oroszország, Finnország, Magyarország, illetve mindazon országok újságírói közötti együttműködés segítése, ahol finnugor nyelvcsoportok élnek, részvétel a megfelelő körülmények megteremtésében és a finnugor nyelvek fejlesztésében, együttműködés az állami és nem kormányzati szervezetekkel, nemzetközi újságírói fórumok, versenyek és szemináriumok szervezése, továbbá a népek kultúrájáról, hagyományairól, történelméről szóló publicisztikai anyagokat felölelő adatbázis létrehozása.