Nosztalgikus, űrkutatós kiállítás a Kiscelli múzeumban

2009.08.05. 09:22 Módosítva: 2009.08.05. 09:22

Révész László László 'my sky, my sixties' címú kiállítása a hatvanas évek tárgyi világát, vagyis a művész saját gyermekkoráról konstruált vizuális emlékezetét vizsgálja.

De a hatvanas évek volt egyben a fogyasztói társadalom és az űrkutatás nagy korszaka is. Mivel Révész egyik gyerekkori szenvedélye éppen az űrkutatás volt, megduplázódik a gyermeki perspektiva, amely a művész itt látható nagyméretű rajzaira, olajfestményeire és videóira jellemző.

Az űrsétáló űrhajósok a művész családi archivumának leveleivel kerülnek egymás mellé.

Mivel a művész egyszerre tekint az időben vissza, és előre, nem kerülheti meg sem a nosztalgia, sem az utópia problematikáját.

Levelezés

A kiállítás egy hatvanas évekbeli levelezés feldolgozása. A férj
kézzel írt leveleire az asszony minden alkalommal írógéppel válaszolt.
A férfi, egy gépészmérnök viszonylag messzire, elsősorban a Közel-Keletre utazott. A nő, akkoriban gyors- és gépíró meglehetősen részletesen számolt be az itthon eseményeiről. Ezek a levelek a messzi és a közeli, az ismert és az ismeretlen, a kapkodás és a nyugodtság beszámolói.

A megnyitó 2009. augusztus 6-án (csütörtökön) 18 órakor lesz a Kiscelli Múzeum Templomterében. A kiállítást bevezeti Pallag Zoltán író. Megnyitja Peter Ogi (ex Spions)