Vágási Ferit vizsgálja az MTV

2010.01.16. 11:14

"Apropó Szomszédok: hogyan lehet az, hogy a sokat látott "teleregényt" hitelesebb viszonyítási pontnak - kordokumentumnak - tekintik a mai huszonévesek, mint az egykorú nézők?" - írja az MTV hatodik éve jelentkező Kultúrház magazinjának témaismertetője, abból az alkalomból, hogy a műsort kulturális talkshow-ként folytatótják. "Winkler Nóra vasárnaptól egy-egy meghívott műsorvezető társaságában mutatja be a hét eseményeit: ezúttal Vágási Feri és a házasságcsapda történetét. A vasárnapi adás fő témái: a Szomszédok újjáéledő kultusza, vagy a vegyes házasságokról készült dokumentumfilmek sem kizárólag kulturális szempontból érdekesek."

Sokat foglalkozik a comment:com a Szomszédokkal (Youtube-on terjedő videók stb.), de azért feltettük a kérdést az MTV sajtóirodájának, hogy milyen tévés nézettségi adatok erősítik azt a vélekedést, hogy a fiatalok körében népszerű a sorozat.

Ezt a választ kaptuk:

A Szomszédok délelőtti ismétlései mindig is igen népszerűek voltak a fiatalok körében. A tavaly tavasztól ismételt sorozat 331 epizódja stabilan 20% feletti közönségarányt produkált a 18-49 évesek körében, és ebben a célcsoportban abszolút értékben is a legtöbb nézőt vonzó m1-es műsor volt hétről hétre. Adásonként 114 ezer néző látta 18 és 49 között.

Az AGB Nielsen mérései szerint a 18-49 éveseken belül olyanokról van szó elsősorban, akiknél van kisgyerek a családban és nők, tehát valószínűleg gyeses kismamák, illetve munkanélküliek.

A június 1-től eltelt időszakban a sorozatba belenézett a 18-49 célcsoport több mint fele (51,5%). A sorozat rendszeres követésére utal az is, hogy azok száma, akik több mint 6 órányi műsoridőt megnéztek a sorozatból (heavy viewer), meghaladja a 160 ezer főt. Annak a csoportnak a mérete pedig, akik kisebb intenzitással, de többször nézik, 450 ezer főre tehető.

Vagyis a kismamák és a munkanélküliek nagy része nézi. Arra a gondolatra, hogy miért számít hitelesebbnek a teleregény most, mint húsz éve, valószínűleg a Kultúrház esti műsorában kapunk választ.