Milliárdokat követelhetnek J. K. Rowlingtól

2010.02.18. 14:08 Módosítva: 2010.02.18. 16:26

A kiadója után szerdán J. K. Rowling írónőt, a Harry Potter-regények szerzőjét személy szerint is plágiummal vádolta meg a néhai Adrian Jacobs hagyatékának gondozója, akinek képviselője "milliárd dolláros ügyet" emlegetett az eset kapcsán.

Jacobs hagyatékának kezelője, Paul Allen tavaly júniusban perelte be egy londoni bíróságon Rowling kiadóját, a Bloomsbury Publishing PLC-t, azt állítva, hogy a Harry Potter és a tűz serlege című regényének írásakor Rowling plágiumot követett el: Adrian Jacobs Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből emelt át bizonyos elemeket.

A Willy 1987-ben látott napvilágot, míg Rowling negyedik Potter-kötetét 2000-ben jelentette meg a kiadó. Jacobs akkor már nem élt, 1997-ben hunyt el Londonban.

A Jacobs-hagyaték képviselői már 2004-ben megkeresték a Bloomsburyt a plágium-váddal, de a kiadó minden állításukat cáfolta, akkor és tavaly júniusban is közölték, hogy a vád "megalapozatlan, nincs rá bizonyíték és igaztalan", egyébként pedig Rowling soha nem is olvasta a kérdéses munkát.

Rowling szomorú

"Elszomorított, hogy újabb vádak születtek azzal kapcsolatban, hogy más forrásból szereztem anyagot a Harry megírásához" - fogalmazott csütörtöki cáfolatában az írónő. "A valóság az, hogy sohasem hallottam a szerzőről vagy a könyvről, mielőtt 2004-ben először megvádoltak volna a szerző hagyatékával kapcsolatban állók. Természetesen sohasem olvastam a könyvet" - szögezte le.

Az írónő az ellene felhozott vádakat nemcsak megalapozatlannak, hanem abszurdnak is nevezte. Kiemelte: "csalódottnak érzem magam, amiért én és angol kiadóm, a Bloomsbury olyan helyzetbe kerültünk, hogy meg kell védenünk magunkat".
Rowling határozottan kijelentette, hogy nyomban megteszik a jogi lépéseket, hogy a bíróság késedelem nélkül szüntesse meg "a minden alapot nélkülöző ügyet".

Millió dolláros ügy

A felperest képviselő sydney-i Max Markson azonban csütörtökön kijelentette, hogy becslései szerint "milliárd dolláros ügyről" van szó. És magyarázatként hozzáfűzte: "nyilvánvalóan ez lesz a bíróságok döntése". Mint mondta, Rowling személy szerinti megnevezésére azért került sor, mert - bár korábban úgy hitték - mégsem futottak ki a törvény szabta időből, az írónő is perelhető.

Allen egyúttal közleményben hozta nyilvánosságra, hogy annak jogi lehetőségét is vizsgálja, vajon a Harry Potter-filmekkel és a hamarosan megnyíló Harry Potter szórakoztató parkkal szemben lehet-e szerzői jogi követelése a Jacobs-hagyatéknak.