Magyar rajzolók ostromolják Amerikát

2010.07.20. 13:46

A július 22-én startoló San Diego-i Comic Con a világ legnagyobb képregényfesztiválja. Nemrég nálunk is volt ilyen, de ha a magyar rendezvény egy mignon, akkor a Comic Con egy 16 emeletes, óriástorta a Guiness rekordok könyvéből. Itthon mi, a képregényrajongók fura alakok vagyunk azzal, ami odakint maga a popkultúra, hatalmas rajongótáborral. Csak hogy érezd: az idei Comic Conra már márciusban elfogytak a jegyek.

Tavaly egy magyar képregényőrült, Futaki Attila összeszedte minden pénzét, és kiment San Diegóba. És mint az egyszeri szegénylegény a mesékben, egy szerződéssel a zsebében jött haza, és ő most az egyik legmenőbb rajzoló, aki a Disney Villámtolvaján melózik. Igen, a magyarok mindenhol ott vannak, és jók. Így kell leigázni az imperialista hordákat. A világhódító tervek rajongójaként idén én is elkísérem San Diegóba Attilát. Ábrai "Geek" Barnabás vagyok, alkalmi képregényíró és rajzoló, meg art direktor.

Két hétre kilépünk a valóságból, és Twinkiest eszünk meg bikinis csajokat bámulunk a pálmafák alatt. És adunk egy kis ízelítőt, milyen, amikor két bolond magyar beszabadul a messzi USA-ba, és olyan cégekkel ül le tárgyalni, mint a Batmant és Supermant kiadó DC, meg a Marvel, ami a Pókembert, a Vasembert és az X-Ment adta nekünk.

Lesz itt juharszirupos amerikai palacsinta és Cadillac. Lesznek szuperhősök és Kevin Smith. Lesznek filmproducerek, hírességek és rengeteg alul öltözött lány. Meg mi, a két eszement. Csukafejessel vetjük bele magunkat a kaliforniai kavalkádba, és mindenről beszámolunk majd, ha már kezdünk kicsit magunkhoz térni.

San Diego Comic Con: a világ legnagyobb geekbulija

Az első San Diego-i Comic Cont 1970-ben rendezte egy csapat lelkes helyi képregényrajongó. Ma már a popkultúra minden szegmense képviselteti magát a százezreket vonzó Comic Conon: a mangák, a videójátékok, a filmek és a tévésorozatok nagyágyúi is ekkorra időzítik a nagy bejelentéseiket. 74-óta minden évben kiosztják a Comic-Con saját díját, az Inkpotot, de ezen a rendezvényen adják oda az alkotóknak a képregényipar Oscarjának számító Eisner-díjakat is.