A Nefmi zárolása vészhelyzetet okozhat a kulturális intézményekben

2010.07.21. 13:16

A Nemzeti Kulturális Alap kétmilliárdjának és a Magyar Mozgókép Közalapítvány másfél milliárdjának zárolása után a napokban körvonalazódik, mekkora áldozatot kell vállalniuk a költségvetés egyensúlyáért az egyes kulturális intézményeknek. Az éves állami támogatáshoz mérten a legtöbb helyen nem rúg jelentős összegre a zárolás, mégis, az utóbbi évek elvonásai után komoly bajokhoz vezethet, írja a Népszabadság.

A kultúra mellett az oktatást, az egészségügyet és a szociális szférát is magába ölelő megatárcát, a Nemzetierőforrás-minisztériumot sajtóhírek szerint tizenkétmilliárd forinttal sújtja a költségvetési zárolás. Az első intézkedések alapján úgy tűnik, büdzsébeli részesedésénél jóval nagyobb arányban vállal részt ebből a magyar kultúra.

Az alapítványi formában működő Politikatörténeti Intézetet igen érzékenyen érinti a tervezett megvonás: tőlük hetvenmillió forintot, az éves költségvetésük huszonhét százalékát vennék el. Az 56-os Intézettől harmincmillió forintot vesznek zár alá, ami költségvetésük húsz százaléka, mindkét intézetnél előfordulhat, hogy emiatt munkatársaktól kell megválniuk. A Holokauszt Emlékközpont és a Terror Háza Múzeum még tárgyalásokat folytat a kormánnyal.