Kambodzsa fél kilométeres épületet tervez

2010.09.07. 13:45

Délkelet-Ázsia legmagasabb felhőkarcolóját építenék fel a kontinens egyik legszegényebb országának számító Kambodzsában. A tervet Hun Sen miniszterelnök jelentette be a napokban egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen. A kormányfő tervei szerint a mintegy 200 millió dolláros (45 milliárd forintos) felhőkarcoló 555 méter magas lenne, ötször magasabb, mint az ország jelenlegi legnagyobb épülete, a 115 méteres Canadia Bank Tower. A nemrég befejezett, 32 szintes toronyház uralja a phnompeni városképet, ahol az ötemeletesnél magasabb épületek már kiemelkednek környezetükből.

Ha megvalósul, az új felhőkarcoló túlszárnyalja az 509 méteres tajvani Tajpej 101 tornyot, a 494 méteres sanghaji Pénzügyi Világközpontot és a 452 méteres Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyot, a világ három legmagasabb épületét a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa után.

Hun Sen elmondása szerint Kambodzsa egyik legnagyobb pénzintézete, a Canadia Bank részt venne a berehuzásban. A kormányfő semmilyen egyéb részletéről nem számolt be, kivéve azt, hogy az építkezést egy kambodzsai cég, az Overseas Cambodia Investment Corp. végezheti.

A cég projektmenedzserének elmondása szerint az épületben többek között bevásárlóközpont, hotel és szórakoztató centrum is működne, ezenkívül lakások is lennének benne. Touch Samnang közlése szerint az előzetes becslések 200 millió dollár (45 milliárd forint) körüli építési költségről szólnak. Ez az összeg eltörpül a Tajpej 101 1,6 milliárd dolláros (360 milliárd forintos) költsége mellett.

Ingatlancégek szerint kétséges, lesz-e elegendő kereslet egy fél kilométer magas felhőkarcoló iránt egy szegény ázsiai ország fővárosában.