Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Ez barátság?

2001.02.06. 18:34
Barátságról szóló történet lenne ez a regény, ha nem válna rémálommá és valótlansággá. Mert barátság ily véget nem érhet. Fiú-férfiak közötti barátság nem.
Valamikor a nyolcvanas években két srác barátságot köt, de csak szenvednek végig. A csajok miatt. No, meg csak látszólag a csajok miatt. Mert egyik részről a másikra utaltság az összetartó erő, a másikról pedig a tiszta baráti érzés.

Lemeztelenítő...
Leo a szerencsétlen, az elveszett, akinek adottságai vannak ahhoz, hogy mindent megússzon. Patrik, az író-tanár, az érzékenyebbik, akinek számít minden és minden nyomot is hagy rajta. Ami miatt persze nem is fog túlélni. Lehetne öngyilkos is, de nem, a szerző annál sokkal igazságosabb. A barátok élete végül az egymás- és önmarcangolás mély kútjába hullik.

... és nehéz barátság.
Nagy szenvedésekről van itt szó, amik azonban önmagukban valósak. Generációs életérzésekről, melyeket sem az előző, sem a későbbi generáció nem érthet meg. Ez a nyolcvanas években öntudatra ébredő generáció az, amelyik talán a legnagyobb változásoknak volt a szemtanúja.

És végül a történet lehetne nagyon banális is, és irreális - ami csak azért probléma, mert a regénynek ez a való világ, a nagy büdös, meg minden szaga van, vagy akar lenni.
Csak ez nem barátság. Hál'istennek.

Esze Dóra: Legyünk barátok
Park Kiadó, 2000
1500 Ft

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!