Ez barátság?

2001.02.06. 18:34
Barátságról szóló történet lenne ez a regény, ha nem válna rémálommá és valótlansággá. Mert barátság ily véget nem érhet. Fiú-férfiak közötti barátság nem.
Valamikor a nyolcvanas években két srác barátságot köt, de csak szenvednek végig. A csajok miatt. No, meg csak látszólag a csajok miatt. Mert egyik részről a másikra utaltság az összetartó erő, a másikról pedig a tiszta baráti érzés.

Lemeztelenítő...
Leo a szerencsétlen, az elveszett, akinek adottságai vannak ahhoz, hogy mindent megússzon. Patrik, az író-tanár, az érzékenyebbik, akinek számít minden és minden nyomot is hagy rajta. Ami miatt persze nem is fog túlélni. Lehetne öngyilkos is, de nem, a szerző annál sokkal igazságosabb. A barátok élete végül az egymás- és önmarcangolás mély kútjába hullik.

... és nehéz barátság.
Nagy szenvedésekről van itt szó, amik azonban önmagukban valósak. Generációs életérzésekről, melyeket sem az előző, sem a későbbi generáció nem érthet meg. Ez a nyolcvanas években öntudatra ébredő generáció az, amelyik talán a legnagyobb változásoknak volt a szemtanúja.

És végül a történet lehetne nagyon banális is, és irreális - ami csak azért probléma, mert a regénynek ez a való világ, a nagy büdös, meg minden szaga van, vagy akar lenni.
Csak ez nem barátság. Hál'istennek.

Esze Dóra: Legyünk barátok
Park Kiadó, 2000
1500 Ft