Vágyak mértana

2001.03.07. 16:56
Három novelláskötetből készült ez a McEwan-válogatás, tökéletes keresztmetszetet adva a brit szerző pedofil és vérfertőző erotikával, morbid és humoros horrorral, precíz tudományossággal megpakolt stílusáról. A könyvben szereplő kilenc novella bőven elég ahhoz, hogy megkedveljük a szerzőt.

A kilenc novella végigpörgeti a McEwant foglalkoztató problémákat. Olyan mindennapi dolgok ezek, mint a halál, szerelem, válás, szex, gyilkolás. Felnőttkorban és gyerekkorban egyaránt jelen levő, de más-más szemszögből megközelíthető kérdésekre keresgéli a választ.

Ian McEwan
A Geometriában a főszereplőnek a nagyapjától örökölt ,,12 hüvelyk hosszú", formalinban úszkáló pénisz közelében sikerül a feleségétől megszabadulni. Az Egy kis hazai című novellában egy tizenéves maszturbáló-narkós-bunyós és húga nemi kapcsolatba torkolló kalandjainak lehetünk tanúi. A nyár utolsó napja egy furcsa és be nem vallott szerelem és halál krónikája.

A Rítusok - melyből film is készült - egy első szerelem történetét mutatja be, kisöcsivel és patkánnyal. A Halálos szerelemben egy multimilliomos férfi házasságának furcsa körülményeiről tudhatunk meg egyet s mást. A lepedők közt egy elvált apa, lánya és annak barátnőjének találkozásáról szól. Férfiak és nők gyűlnek össze egy rögtönzött fuvolakoncerten a Pszichopoliszban. Lelkek ismerkednek egymással a Macskában, ebben a nagyon bradburys történetben. S végül a Fogyasztókrém eltünteti a kis Peter családját.

Ebből is látszik, mennyire mindennapi történeteket ír le McEwan. Olyan dolgokat, melyekről nem szívesen beszélnek az emberek, de foglalkoztatja őket a téma.

Tessék csak megnézni egy internetes keresőszó-statisztikában, mit keresnek a legtöbben - élvezetet.

Ian McEwan: Geometria
Scolar - JAK, 2000

A kötetet az Írók Boltja bocsátotta rendelkezésünkre.