Aranyfogaktól Palesztínáig

2000.10.16. 17:22
Hogyan nyírjuk ki gyermekkori barátunkat és családját egy koncentrációs táborban, vegyük fel a nevét, aztán piacoljunk aranyfogakkal, metélkedjünk körül és éljünk háborítatlanul Palesztinában a második világháború hatmillió zsidó áldozatának emlékére telepített erdő közelében? Erre ad választ Hilsenrath groteszk humoros könyvével.

Max Schulz, az árja, akinek teljesen zsidó képe van. Mert az emberekben elképzelések élnek arról, hogy milyen képe kell egy zsidónak legyen. És Maxnak pont olyan a képe. És ráadásul még ütődött is. No, és öt apja volt. És szörnyű gyerekkora.

Edgar Hilsenrath
Itzik Finkelstein, a zsidó, akinek teljesen árja kinézete van. Szőke haj, kék szem, arányos testalkat. Hát ilyen egy árja kinézet. A második világháború utáni német irodalomra oly jellemző - lásd még Günther Grass - groteszk tragikomédiák egyike ez a regény is. A háború előtti és alatti időket képtelen és fájdalmasan mulatságos korként írja le. A bizonytalanság, a határozatlanság, az őrülettől alig elválasztható és abnormális lélekállapot jellemzi az embereket.

Schulz barátunk, annak ellenére, hogy buggyantnak tartja mindenki, kezdetben a legnormálisabbnak tűnik az egész mesében. Barátjával Itzikkel. Kissé ugyan nehéz felfogású, de zsidó barátja mindenben segít neki, ketten, mint az ikrek mindent véghezvisznek. Majd kitanulják a fodrászmesterséget Finkelstein apjának szalonjában.

Aztán jön a megváltó, az a keskeny bajszú Adolf és demagóg dumáját benyalva Maxunk is gyorsan csatlakozik az SA-hoz, jelmondatokat skandál, kommunistákkal verekszik, zsidó üzleteket támad meg. Közben szégyelli magát Itzik Finkelstein előtt, de hát egy árja nem tehet mást ezekben a nehéz időkben. Idővel pedig felismerve azt, hogy hol a hatalom, átpártol az SS kötelékébe. Ott őrmesteri rangig viszi. A második világháborúban egy koncentrációs táborban szolgál. Likvidálást likvidálás követ és Maxunk gyorsan megszerzi magának a tömeggyilkosi rangot. De a háborút elveszíti a Harmadik Birodalom és menekülni, álcázkodni kell. Mi sem természetesebb, hogy zsidó képű árja hősünk barátjának nevét veszi fel.

Az emberi hülyeség lenyomatait már rengeteg könyvben megjelenítették, a nácizmus jelenségét még sehol sem írta le senki ilyen tisztán és érezhetően, mint Hilsenrath. És még mindig nincs vége, mert - hogy közhelyes legyek - a világon még rengeteg hely van most is, ahol emberek egymást ölik és a nagy többségüknek nincs igazi fogalma arról, hogy miért is kell azt a másikat darabokra szaggatni.