Orvosok kék fényben

2000.10.25. 13:34
A bűnüldözésben eddig a zsaruk vitték a prímet. Ami természetes. De most Tábori bemutatja nekünk, hogy milyen az, amikor egy - vagy több - orvos nyomoz. Vészhelyzetszerű.

Egy: az orvos azért nyomoz, mert kétségbe vonják a szakértelmét. Ha ő a vérre azt mondta, hogy az nemi erőszak miatt került napvilágra, akkor idősebb kollégái ne akarják neki bebizonyítani, hogy a halott nő csak menstruált.

Kettő: mert még sosem próbálta ki a csövi életmódot, a nyomozás pedig kitűnő álca.

Három: mert imádja a nőket, és reméli, hogy nyomozás közben összeakad egy-kettővel.

Amolyan tévedések vígjátéka is lehetne ez a regény. Ami egy kegyetlen bosszúvá növi ki magát a végére. Közben több gyilkossággyanús helyszínre juthatunk el. Önakasztottak, családgyilkosok, kéthetes felpuffadt hullák kerülnek elő úton-útfélen. Szakszerű helyszíneléseknek lehetünk tanúi, meg annak, hogy szerencsétlen zsaruk mindig csak éjszaka kapják a bejelentéseket, és ezért sosem tudják kialudni magukat. És a Zsiga, amivel kénytelenek a város utcáin tépni, szét van már rohadva. Egyáltalán nem csoda, hogy káromkodnak, mint a kocsis és alig várják a munkaidő végét, hogy kitéphessenek Csepelre, mert ott sok az éjjel-nappal nyitva tartó kocsma.

Az a pár bűnöző pedig, aki a regényben megjelenik, teljesen debil. Mintha némelyiket maga Rejtő találta volna ki. Az egyik azt hiszi, platinaszakálla van, a másik meg beveszi, hogy a nők aranyizét hordanak a bugyijukban, hogy fogyjanak. A többi meg alkoholista.

Orvosaink meg csak nyomoznak a népligeti, városligeti megerőszakolt vagy kirabolt és meggyilkolt lány gyilkosa után. Majd persze meg is találják. Egyik nyomozva, a másik boncolva, a harmadik filozófiai síkon oldja meg a problémát.

Tábori Zoltán a Gengszterfilm forgatókönyvírója. Ismeri a Nekropoliceban választott témát is, szép leírásokat kapunk arról, hogyan néz ki egy többnapos hulla, vagy arról, milyen mintázatot vesz fel a söréttel falra lőtt agyvelő. Valamint arról, hogy igaz -e a tény, miszerint a boncnokok trancsírozás közben esznek. És reménykedjünk, hogy a rendőrök és orvosok éjszakái azért kissé lazábban telnek, mert ha nem, akkor nemsokára valakire újból ráhúzzák a fekete zsák cippzárját. És lehet, hogy az a valaki közülünk kerül ki. Honnan máshonnan?