Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Poklok pokla

2000.11.17. 19:04
Kapcsolódó cikkek (1)
Faludy György Nyugaton oly sikeres Pokolbéli víg napjaim c. kötete Magyarországon csak nagyon későn jelent meg: apáink sem voltak elég öregek ahhoz, hogy átérezhessék azt a kegyetlen világot, amelyről a könyv szól. Megpróbálhatjuk megérteni a kommunista uralom első évtizedeinek rémségeit, de mi, a hatvanas-hetvenes évek szülöttei, nem igazán juthatunk el az igazi megértéshez. Talán a hosszú és nyugalmas béke évei, vagy az óvó szülői nevelés teszi, de az is lehet, hogy túlzottan hozzászoktunk a (virtuális) rémségekhez, hála az információs korszak szenzációhajhász médiájának.

Faludy önéletrajzának fő erénye az optimizmus, a szellembe vetett végtelen hit. Az, hogy a legnyomorúságosabb helyzetek leírása közben is képes egy mosolyt előcsalni. Korábban ezt a könyvét rengetegen méltatták, és több nyelvre is lefordították. Egyértelmű siker volt.

Mint minden sikert, ezt a könyvet - vagy a könyv által képviselt eszmét - is elérte a végzete. Megjelent a folytatása. Változatlanul jó stílussal és töretlen őszinteséggel mesél Faludy a Pokolbeli napjaim után-ban a recski szabadulását követő évekről, és második emigrációjáról. Mint színésznek a jutalomjáték, afféle jutalom-könyv lehetne ez Faludynak a katalógusokban. Végső tanúságtétel, nem is magáról a szerzőről, nem is igazán a korról, hanem szerelméről Zsuzsa iránt. Mintha az ötvenhat utáni magyar emigránsokról írna, küzdelmeikről egymásért és egymás ellen. De az önéletrajz Zsuzsa elsiratásába torkollik. Az ő halála teszi fel a koronát a nagy műre. A Pokolbéli víg napjaim a fél világot érinti - koncepciós perek, elhurcolások, Recsk a szellemi, politikai és ezért totális emberi nyomor.

A Pokolbeli napjaim után-ban mintha megtört volna Faludy korábbi lendülete. Bár korábbi énjéhez hasonlóan itt is rengeteg bálványt dönt le, rendre demisztifikálja a kor sok íróját, költőjét, egy Koestlernél tett látogatása során a magyar irodalmi provincializmus is terítékre kerül. De a könyv alaphangját - s alighanem Faludy egész további pályáját - mégis a Zsuzsa halálát követő keserűség határozza meg: ennek fényében mellékesnek tűnik minden más esemény.
A Pokolbéli víg napjaim után az önéletrajz második kötete könnyed olvasmány, kritikája egy letűnt rendszernek és egy nő mementója.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!