Daryl Hannah, a férfiangyal Northforkban járt

2005.04.02. 17:17
1955. Egy képzeletbeli kisvárost elsodor egy képzeletbeli gátépítés, de előtte még ki kell költöztetni a lakókat. A Polish-testvérek álomszerű képekben elmesélt sztoriját Nick Nolte tartja egyensúlyban, még akkor is, ha néhány angyalnak öltöztetett karakter hatásvadászata helyenként elkeseríti a nézőt. A Titanicon a Northfork producerével beszélgettünk, aki elárulta, hogyan készül sztárokkal telepakolt függetlenfilm kétmillió dollárból.
Montana, kietlen vidék, ötvenes évek. A kisváros, Northfork mellé böhömnagy gátat építenek, a lakókat kilakoltatják, mert napokon belül elönt mindent a víz. Egy kisfiú halálos beteg, nevelőszülei visszaviszik a papnak (Nick Nolte), akitől örökbe fogadták annak idején, hiszen nem bírná ki a költözéssel járó hercehurcát. Egy csapat fekete ballonos tisztviselő járja Northforkot és megpróbálják rávenni a makacsabb lakókat a távozásra.

Northfork
Tekintse meg képeinket!

A Polish-testvérek legújabb (ami azt jelenti, hogy 2003-as) filmje hiába indul ezekkel a lelombozó, halálváró elemekkel, nagy erénye, hogy jó ütemben keveri a fullasztó drámát az egyszerű helyzetkomikummal: felbukkannak a poénok és aztán megy tovább a depresszív alaptörténet a viszonylag jól kiszámítható végkifejlet felé.

M. David Mullen, aki évek óta fényképezi a rendezőpáros filmjeit, mindent kihoz a holdbéli táj hideg szépségéből és a kitinpáncélos, régi Fordok ívelt hátából. A film mágneses, lüktető középpontja Nolte, a szikár, sántító pap, akit elhagyott a nyája - ő az, aki utolsónak marad és ápolja a haldokló fiút, amíg el nem jön a vég. Nolte olyan erővel sugároz egyszerre fájdalmat, keserűséget, beletörődést és gyengédséget, hogy eszünkbe sem jut szánakozni a viharvert karakteren.

A Northfork gyenge oldala az a négy keresetten különc figura, köztük Daryl Hannah és Anthony Edwards a Vészhelyzetből, akikről idővel persze kiderül, hogy földreszállt angyalok, de ez sem segít sokat erőltetetten érthetetlen jeleneteiken.

Low budget világsztárokkal

A Titanic fesztivál vendége volt Paul Török magyar származású producer, aki 1991 óta dolgozik együtt Michael és Mark Polish-sal. Török az Index arra a kérdésére, hogy hogyan csinál az ember egész estés filmet Nolte-val, James Woods-zal, Daryl Hannah-val és Kyle MacLachlannel alig 2 millió dollárból, elmondta, hogy "nehezen". A stáb és a legtöbb színész régi barát, Woods egy közös ismerőstől kapta meg a forgatókönyvet, Nolte az utolsó pillanatig nem ígérte biztosra, hogy felszabadul arra a két forgatási napra, ami alatt végül felvették a jeleneteit.

"A munka közepén egyszer csak kiderült, hogy az egyik szponzor megvonta a támogatást. Titkolnunk kellett a stáb előtt, hogy mi történt, de folyamatosan ment a telefonálgatás, hogy valahonnan összeszedjünk még egy kis pénzt. Montanában forgattunk, a semmi közepén, még térerő se volt, kivéve egy bizonyos sziklát, ahol ha bizonyos szögben tartotta az ember a mobilját, volt rá esély, hogy sikerül a hívás. Ehhez a sziklához zarándokoltunk el minden este és kölcsönért könyörögtünk szülőktől, barátoktól - zálogot vettünk fel a házunkra, mindenre. Végül James Woods egyik ismerőse húzott ki bennünket a csávából. Nélküle nem készült volna el ez a film, ezért Woods meg is kapta a végén az 'executive producer' címet, olyan sokat tett a Northforkért" - mondta el Török.

A filmet április 4-én este 7 órakor vetítik le a budapesti Uránia moziban, a Titanic Fesztivál keretében.