no

2013 Schwarzenegger és a hobbit éve lesz

2013.01.07. 00:53
Meg persze a Másnaposok 3-é, a Vasember 3-é, a Die Hard 5-é, a Szörny Rt. 2-é és a többi, dollármilliókat termelő folytatásé. Íme 10 közönségfilm plusz egy szexcentrikus művészfilm: ön melyiket várja a legjobban? Kimaradt a kedvence? Hiányolja a Star Trek 2-t, az új Supermant vagy a Végjátékot? Írja meg a saját Top10-es listáját a kommentekben!

1. Erőnek erejével (január 24.)

Mi más lehetne 2013 egyik legfontosabb filmje, ha nem Arnold Schwarzenegger nagy visszatérése, a hülye magyar címet kapott Last Stand? A testépítőből lett kormányzó (aki tavaly egy kiváló önéletrajzi kötetben mesélte el, hogyan hódította meg egy kis osztrák faluból Hollywoodot) ugyanis tíz éve, a 2003-as Terminátor 3-ban lövöldözött utoljára elejétől végéig egy filmben. Az Erőnek erejévelben szerencsére egy percig sem titkolja, hogy már 65 éves: nyugdíjazott rendőrként egy csöndes mexikói határvárosban csapott fel seriffnek, ám pechjére épp erre menekül az FBI-őrizetből megszökött drogbáró (Rodrigo Santoro), akit most egy rakás szerencsétlen seriffhelyettessel (többek között Johnny Knoxville-lal és a Conan kardját lóbáló Luis Guzmánnal) kell elkapnia.

2. Die Hard 5 (február 12.)

Ha van olyan kultikus akciósztár, akinek még Schwarzenegger lövöldözésénél is jobban várjuk itthon az új filmjét, akkor az Bruce Willis és a Magyarországon forgatott Drágább, mint az életed, amiben kedvenc John McClane hadnagyunk (Bruce Willis, szokás szerint Dörner György hangján) a CIA-ügynöknek beállt fiával, Jake-kel (Jai Courtney) és egy csapat gonosz terroristával karöltve lövi ripityomra a Moszkvának berendezett Budapestet. Az olyan buddy cop-filmes odaszólogatások, mint a "- Mi ez fiam, valami régi kalózmordály? - Oldszkúl mint te, fater!" miatt a rajongók abban bíznak, hogy két főszereplővel talán vissza lehet csempészni a Die Hard-széria legjobb darabjának számító harmadik rész fergeteges hangulatát.

3. Vasember 3 (április 25.)

Kedvenc bádogharcosunk nagyon megszívja idén: nem elég, hogy a gonosz Mandarin (Ben Kingsley) felrobbantja a luxusvilláját, a hadsereg csatasorba állítja az amerikai zászló színeiben parádézó, ellen-Vasembert, Iron Patriotot, akinek a páncélját ráadásul Tony Stark régi barátja, War Machine (Don Cheadle) veszi fel. Emellett a gonoszok szuperhadseregét erősíti majd a Coldblood fedőnevű kiborg (James Badge Dale) és a gigantikus acélvértbe bújt Firepower (Ashley Hamilton) is. A sok robotembert valószínűleg a Mandarinnak dolgozó, nanotechnológiában utazó elvetemült tudós, Dr. Aldrich Killian (Guy Pearce) fogja megépíteni, de a Disney/Marvel kínai koprodukciós partnere miatt a 64 éves Hszüecsüi Vang (Xueqi Wang) is felbukkan algonoszként, az 1963 óta Radioactive Man néven ámokfutó Dr. Lu szerepében. A rendező ezúttal a Halálos fegyver-filmek írójaként befutott Shane Black, ő rakta össze a forgatókönyvet is.

4. Másnaposok 3. (május 24.)

hangover3banner656
Fotó: Warner Bros.

Mivel a Másnaposok 1-2 összesen egymilliárd dollárnyi bevételt termelt a mozikban, a kizárólag Batman- és Harry Potter-kaliberű, nagy franchise-okban gondolkodó Warner stúdió (lásd a témába vágó nagy cikkünket) idén mozikba küldi a harmadik részt is, amiben az első részhez hasonlóan újra Las Vegas lesz a helyszín. Csak most a jól ismert szereplőgárda, Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Justin Bartha és Mike Tyson, esküvő és legénybúcsú nélkül verik szét a várost. Reméljük, csak a kaszinóvárost hasznosították újra a készítők az első részből, és nem a poénokat, ahogy azt a Másnaposok 2-ben tették.

5. Szörny Egyetem (június 21.)

A Disney díjhalmozó animációs cége, a Pixar idén nemcsak 3D-verzióban küldi újra a mozikba 2001-es sikermeséjét, a kultikus Szörny Rt.-t, de az előzményfilmes divatot meglovagolva egy 0. részt is gründolt hozzá Szörny Egyetem címmel. Az új történet természetesen a szőrös óriás és a zöld kis küklopsz, Sulley és Mike bulizós egyetemi éveit meséli el. A Pixar híres arról, hogy mindegyik dolgozója előtt megnyitja az utat az Oscar-díj felé, így a rendezői székbe ezúttal a Verdák storyboard rajzolóját, Dan Scanlont ültették.

6. Z világháború (június 21.)

A Die Hard 5 mellett Magyarországon készült egy másik kasszasiker-várományos, hollywodi sikerfilm, Brad Pitt zombiinváziója, a World War Z is. A forgatást mi is napról napra követtük: a lefoglalt kellékfegyverek körüli botrányt ugyanúgy lehoztuk, mint a statiszták részletes élménybeszámolóit. Sőt, még arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a moziváltozatnak semmi köze sincs az azonos című bestseller regényhez, amivel Mel Brooks fia, Max Brooks világhírű lett. Ezt érezhették a film producerei is, tavaly nyáron ugyanis pótforgatást rendeltek el, és átíratták az egész sztorit a Prometheusba is belepiszkáló Lost-producerrel, Damon Lindeloffal. Így most fogalmunk sincs, hogy szegény Brad Pitt a családjáért aggódó, lóval nőket mentő, Mad Max-kinézetű hadvezér lesz, vagy pedig az eredeti regény főszereplője, aki ENSZ-alkalmazottként országról országra járva interjúzott a zombiháború túlélőivel.

7. A magányos lovas (július 4.)

Brad Pitt zombiháborúja mellett Johnny Depp vicces westernje, a Lone Ranger is el van átkozva. 2011-ben leállt a forgatás, mert a Disney 250 millió dollár helyett csak 200 milliót akart rá adni. A Karib-tenger kalózai-filmeket is közösen gyártó Jerry Bruckheimer producerből, Gore Verbinski rendezőből és Johnny Deppből álló triumvirátus végül 215 millióra húzta le a büdzsét és folytatódhatott a munka, de Depp meglebegtette: ha sokat variál a Disney, akkor a rendezővel együtt lelép. Tavaly megint túlköltekeztek, ezért a 250 milliónál is több pénzt eltapsoló Verbinskitől azt kérte a Disney, hogy a spórolás jegyében dobja ki a látványos vonatjeleneteket a forgatókönyvből. Nem sokkal később szívrohamot kapott és meghalt egy búvár a film Los Angeles-i forgatásán, ami mellé a viharok is több napos leállásokra kényszerítették a stábot, sőt, a díszletet is kár érte. És bár a filmben lesz vadnyugati prosti, Zorro-álarcos hős és persze festett arcú, hülye Depp is, a Disney vészmadarai attól tartanak, hogy A magányos lovas is akkorát fog bukni, mint a Cowboyok és űrlények meg a John Carter.

8. Planes (augusztus 9.)

Idén egy Top Gun-hangulatú, vadászrepülős résszel folytatódik a két mozifilmmel egymilliárd dollárt kaszáló (és a sok hamburgermenüvel, legófigurával meg Matchbox-klónnal ennek a többszörösét is kitermelő) Verdák-franchise. Villám McQueen helyett ezúttal Dusty, a propelleres háborús veterán lesz a főszereplő, aki a világ legmenőbb air race bajnoka akar lenni, és még az sem tántorítja el a nagy tervtől, hogy tériszonya van. Az animációs film érdekessége, hogy nem a korábbi két részt jegyző Pixar stúdió erőgépein készült, hanem az eddig csak videokazettás és dvd-s folytatásokat ontó DisneyToon Studiosnál.

9. The Tomb (szeptember 26.)

2013 Arnold Schwarzenegger éve lesz: a januári Erőnek erejével után fél évvel kerül mozikba a másik várva várt filmje, amiben régi barátjával és harcostársával, Sylvester Stallonéval kell kitörnie a világ legbiztonságosabbnak tartott börtönéből. A két sztár az akciófilm-rajongók legnagyobb bánatára az elmúlt 30 évben csak üzengettek egymásnak a vásznon: Schwarzenegger kiröhögte Rambo bicepszét az Ikrekben, az Utolsó akcióhősben Stallone volt a Terminátor, a Pusztítóban pedig Sandra Bullock mesélte el Slynak, hogyan lett elnök Scwarziból. Az Expendables 1-2-ben ugyan mindketten benne voltak, de ott sem olyan felállásban, mint a klasszikus, kétszereplős akciófilmek (Tango és Cash, Halálos fegyver, Die Hard 3, stb.) főhősei, így Mikael Håfström sittes filmje igazi csemege lesz a vhs-korszak imádóinak.

10. A hobbit: Smaug pusztasága (december 12.)

Bár tavaly fanyalogtunk 777,2 milliót kaszáló A hobbiton, mivel olyan lassú és unalmas volt, mintha Tarr Béla rendezte volna, idén már várjuk a folytatását, mert abba már Peter Jackson sem tud annyi jelenetet kockáról kockára átmásolni a Gyűrűk Ura-trilógiából. Persze a banyapókos részt itt is be tudja majd dobni helykitöltőnek, mivel a sokkal hamarabb elkészült Babóban már maga Tolkien is előre elsütötte az óriáspók-témát. A második részben hőseink, a tizenhárom hazátlan törp, Gandalf és az Egy Gyűrűt Gollamtól frissen lenyúló Zsákos Bilbó először az alakváltó Beornnál ejtőznek majd, aztán a nem túl barátságos bakacsinerdei tündék fogságába kerülnek, de végül persze eljutnak a Magányos hegy mélyébe, a környéket rettegésben tartó, kincseket őrző sárkányhoz, Smaughoz (hiszen a film egyetlen hivatalos fotóján Bilbó épp a derék tűzokádó aranyhalmán botladozik). A könyvben csak röviden elmesélt, filmen viszont extrém látványosnak ígérkező Öt sereg csatáját és a Vasdombokból érkező, felmentő törpehadtestet a Warner stúdió profitmaximalizálása miatt majd csak 2014-ben, a trilógia harmadik részében láthatjuk.

+1. Nymphomaniac (május 30.)

shiapucer
Fotó: Zentropa Entertainments

Sokszor éri a Cinematrixot az a vád, hogy a popcornfilmeket mindig lehúzzuk, a köldöknézegetős, elvont művészfilmeket bezzeg az egekig magasztaljuk. Ez természetesen hazugság (lásd a nem lefikázott mozifilmek listáját ebben a cikkben), de hogy ne veszítsük el egyetlen belvárosi, hipszterszemüveges olvasónkat sem, a 2013-s beharangozónkhoz hozzácsaptuk a Cannes-ban kedélyesen zsidózó és nácizó dán rendezőfejedelem, Lars von Trier legújabb filmjét is, amiben a Transformers 4-ből kidobott Shia LaBeouf állítólag tényleg élesben nyomta le a kemény szexjeleneteket Charlotte Gainsbourggal. Persze csak a művészet és a drámai hitelesség kedvéért: a Nymphomaniac ugyanis egy olyan nőről szól, aki fokozatosan fedezi fel a rejtett szexualitását.