Irán ellen-Argo-akcióra készül

2013.01.15. 09:26

Éles bírálatokat váltott ki az iráni sajtóban, hogy az 1979-es teheráni túszdráma egy kevésbé ismert epizódját feldolgozó film, Az Argo-akció nyerte el a legjobb drámai alkotásnak járó Golden Globe-díjat, rendezője, Ben Affleck pedig a legjobb rendezőnek járó díjat.

A Fars iráni hírügynökség "Irán-ellenesnek" bélyegezte a filmet, egyúttal "megkérdőjelezhető lépésnek" nevezte, hogy a teheráni mentőakcióról szóló politikai krimi lett a legjobb a drámai alkotások mezőnyében. A Fars szerint a film mögött Izrael áll. "Affleck végül csak megkapta a díjat hazugságaiért" - írta a Mehr hírügynökség.

Sajtóhírek szerint Iránban "ellenfilmet" terveznek Az Argo-akcióra válaszul. Az alkotás Teherán szemszögéből mutatná be a történteket. Noha Ben Affleck filmjét Iránban nem is forgalmazzák, a feketepiacon nagy az érdeklődés iránta.

Az Argo-akciót egyébként hét kategóriában jelölték az Oscar-díjra, köztük a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb vágás és Alan Arkin miatt a legjobb férfi mellékszereplő díjára is.