Star Trek-rendező kapta a Star Wars 7-et

2013.01.25. 00:57 Módosítva: 2013.01.25. 09:11

Bár korábban határozottan tagadta, mégis a Lost tévésorozat és a Star Trek-reboot író-rendezője, J.J. Abrams rendezheti a 2015-ben mozikba kerülő hetedik Star Wars-filmet, harsogja a nemzetközi geek szaksajtó a Geektyranttól a The Wrapig. Ez a hír azért is érdekes, mivel Abrams a tavalyi, 4,05 milliárd dolláros Lucasfilm-Disney-összeborulás idején még azt hangoztatta, hogy az új jogtulajdonosok bárkire is akarják bízni a következő Star Wars-trilóliga nyitódarabját, ő biztosan nem akar a rendezőjelöltek között lenni.

A Deadline mindeközben arról is beszámolt egy Disney-közeli forásra hivatkozva, hogy egy ideig az Argo miatt körülrajongott Ben Affleck is "benne volt a buliban", azaz esélyes volt a hetedik Csillagok háborúja-mozifilm rendezői székére. Az már korábban is eldőlt, hogy az új rész producere a Lucasfilm társelnöke, az Indiana Jones- és Jurassic Park-filmeken edződött Kathleen Kennedy lesz, aki a forgatókönyvet a Toy Story 3. geggyárosával, Michael Arndttal íratta meg (neki nincs ugyan túl hosszú filmográfiája, viszont amellett, hogy tehetséges Pixar-alkalmazott, 2007-ben Oscar-díjat kapott A család kicsi kincse forgatókönyvéért).

Abrams mindenesetre a lehető legjobb választás a Star Wars VII rendezői székébe. Egyrészt mert George Lucas és Steven Spielberg 80-as évekbeli klasszikusain nőt fel (Spielberg iránt rajongását legutóbb épp a Super 8-ban mutatta be), szóval igazi scifiőrült geek. Másrészt pont ő mentette át a kicsit már naftalinszagú Star Trek franchise-ba a Star Wars-életérzést azzal, hogy az Enterprise-legénység 2009-es űrkalandjából kidobta a tudományoskodó technoblablát meg a világbékéről süketelést, és telepakolta a rebootot cowboymentalitású kalandorokkal, ronda szörnyekkel, frappáns párbeszédekkel, szerelmi háromszöggel és elképesztő látványelemekkel. Az erdmény 385,6 millió dollár lett és az engedély a folytatásra, ami idén fog mozikba kerülni Star Trek Into Darkness címmel.

Star Wars vs. Star Trek

Az új Star Trek és a régi Star Wars közötti hasonlóságokat mi is felemlegettük a 2009-es Star Trek-kritikánkban, de persze a Collegehumor csapata is bemutatta egy vicces videóban a két mozifilm azonos elemeit, a jégbolygó szörnye elől meneküléstől kezdve a bolygópusztító masina felrobbantásán át a kitüntetéseket átadós fináléig:

J.J. Abrams rendezői felkérése ráadásul véget vethet végre az évtizedek óta dúló Star Trek vs. Star Wars-vitáknak is, ami nagyjából ugyanaz, mint nálunk a Fradi-Dózsa-népünnepélyek, csak itt sokkal kevesebb csont törik és sokkal több benne a pénz. Az örök téma természetesen a net mémgyárosait is megihlette, nekik köszönhető például az alábbi gyöngyszem: