no

A Rambo 5 jobb lesz a Terminator 5-nél?

2013.03.26. 00:14
A Budapesten forgatott Die Hard 5 valószínűleg kiherélte a véres atlétatrikós John McClane franchise-t: bár a 92 milló dollárból forgatott film végül 266 millióig menetelt, a nézők és a kritikusok is ezt tartják a széria leggyengébb darabjának. Ilyesmi persze sosem zavarta a nagy stúdiókat, ezért a kevésbé jól sikerült negyedik részek után visszatér a Terminátor, Indiana Jones és Jack Sparrow, Mel Gibson és Danny Glover nélkül folytatódik a Halálos fegyver-széria, Rambo pedig meghal a Rambo 5-ben. Ön melyik filmet várja a legjobban?

Terminátor 5

A 2013-as év mindenképpen Schwarzenegger nagy visszatérése. A 65 éves akciósztár a Last Standdel a westernfilmek és a saját életműve előtt tisztelgett, a The Tombban régi barátjával, Stallonével közösen fog megszökni egy szuperbörtönből, ráadásul idén amellett, hogy újra gyúrni fog és újságokba írja meg a legjobb edzésterveket, év végén leforgatja a Conan 3-at. Az Erőnek erejével promókörútján pedig elpletykálta: bevállalta a Terminátor 5-öt!

Mivel a Terminátor 4 botrányosan rosszul sikerült, ráadásul Arnold is csak gagyi CGI-figuraként szerepelt benne egy gyártelepi verekedés erejéig, minden Halálosztó-rajongó titkos vágya az, hogy James Cameron vásárolja vissza végre a Terminator-jogokat, és forgassa le a saját 3D-verzióját az Ítélet Napja utáni időkről. Természetesen az igazi John Connorral, Edward Furlonggal és azzal a Candy őrmesterrel, akiről a Skynet mérnökei a T800-asok fizimiskáját mintázták, így Schwarzi lehetne a kiborgokra vadászó, öreg Mad Max (a jó és gonosz Terminátorokat meg majd megrajzolja egy géppark).

Ez persze valószínűleg nem így lesz, de azért van még remény jó Terminátor-filmre. A T4 ugyan 371,3 milliós bevételt generált, 2009-re csődbe vitte a Halálosztó-jogokat megvásároló Halcyon Companyt. 2011-ben a Universal stúdió akarta megkaparintani a franchise-t, és a Halálos iramban: Ötödik sebesség stábjára, Justin Lin rendezőre és Chris Morgan forgatókönyvíróra bízta volna az új részt.

Lin mellett ekkortájt William Wisher Jr., a Terminátor 1-2 társforgatókönyvírója is akart két önálló folytatást. Ezekben egy újabb időutazásos csavarral ismét együtt harcolt volna a gépek ellen az egész Connor-család: Johnt a harmadik részre már halott anyja, Sarah mellett az első részben lelőtt apja/barátja Klye Reese segítette volna megszervezni az ellenállást.

A fémkoponyás franchise-ra nemrég két testvér, Megan és David Ellison, az Annapurna Pictures és a Skydance Pictures alaptói csaptak le. Az ő cégeik korábban Kathlyn Bigelow háborús filmjeit pénzelték (Bombák földjén, A bin Láden-hajsza) és olyan jól fizető blockbusterekbe szálltak be, mint a Mission: Impossible 4 vagy a Star Trek 2. Már a Terminator 5 forgatókönyvíróit is kiválasztották: a Viharszigetet adaptáló Laeta Kalogridis mellett a Féktelen harag 3D írő-rendezője, a veterán horrorfilmes vágó, Patrick Lussier szabadíthatja rá Arnoldékra a kiborgokat.

Rambo 5: Last Stand

Shwarzenegger mellett Stallone is a visszatérő nagy öregek egyike. A parádés szereposztású Expendables után az Expendables 2-ben is kiválóan hozta a 80-as évek vhs-akciófilmjeinek oldszkúl színvonalat, sőt, az első részt kihagyó Van Damme-ot és Chuck Norrist is be tudta venni a buliba, a rajongók legnagyobb örömére.

Rambo5tease
Fotó: Facebook / Tumblr

Sly 2008-ban a negyedik Rambo-filmmel a tálibokkal barátkozós, nevetséges Rambo 3-at is feledtetni tudta, és összerakta a széria második legjobb epizódját. Nem csoda, hogy már ekkor felröppent a hír, hogy egy ötödik részt is leforgatna a negyedik rész egyik kidobott forgatókönyve alapján: ebben a verzióban a fejkendős vietnami veterán azért géppuskázta volna le fél Ázsiát, mert néhány gonosz kultista elrabolta a lányát.

A Rambo 4 producere, Harvey Weinstein viszont olyan folytatást akart, ahol "Rambo visszatér az Egyesült Államokba. Tetszik az ötlet, hogy egy vénember szétrúgja mindenki seggét. Talán azért, mert már én sem vagyok fiatal" - nyilatkozta 2008 januárjában, Stallone viszont később többször is azt mondta, nem lesz ötödik rész.

A kommandósmoziba oltott neowestern sorsa így bizonytalanná vált, 2009-ben ráadásul a film sztorija is Tökéletes katona-szerű sci-fivé mutálódott: Rambónak otthoni terepen az USA hadseregének fenevaddá változott, genetikailag felturbózott, elszabadult szuperkatonáit kellett volna megállítania. Emiatt még az alcím is Savage Huntra módosult. 2011-ben viszont új lendületet vett a projekt: amíg Stallone az Expendables 2-re és a Bullet to the Headre készült, a gagyigyáros Sean Hood (Kocka 2, a Holló 4, Conan-remakeleadta a Rambo 5 kész forgatókönyvét a Millenium Films stúdiónak. Ez már Last Stand munkacímen futott, a hangulata pedig állítólag Clint Eastwood négy Oscar-díjjal jutalmazott westernjét, a Nincs bocsánatot idézte.

Stallone tavaly áldását adta a forgatókönyvre, sőt, az egész sztorit elspoilerezte: kedvenc vietnami veteránunk Arizonában próbálná élni a farmerek csöndes életét, de az amerikai-mexikói határnál tomboló erőszak miatt előszedi a padlásról a puskát, az íjat meg a kést, és hadat üzen a drogkartellnek. A történet végén viszont meghal. (Rambo halálát egyébként már a 82-ben is leforgatták az eredeti regényhez hűen, de az öngyilkossági jelenete végül nem került bele a moziváltozatba, hogy még sok folytatás készülhessen hozzá.)

Indiana Jones 5

John Rambo mellett állítólag a másik kedvenc akcióhősömet, Indiana Jonest is meg akarják ölni a kitalálói az ötödik rész végén. Az szinte biztos, hogy a kalapos régészprofesszor még vissza fog térni, hiszen a 2008-as Kristálykoponya királysága annak ellenére tudott 786,6 millió dollárral első lenni a négy film közötti bevételi versenyben, hogy szinte minden kritikus és rajongó fikázta, és a széria legrosszabb darabjának tartotta (engem kivéve).

Kamuplakátok az Indiana Jones 5-höz
Kamuplakátok az Indiana Jones 5-höz
Fotó: Facebook / Tumblr

Pár éve maga a főszereplő, Harrison Ford akarta megölni Indyt: „Van még bennem egy ötödik film, ha Spielberg és Lucas rám telefonál, rohanok forgatni. Viszont Indynek meg kell halnia, hogy utána csak a legendája éljen tovább, nem öregedhet meg a kandalló mellett ücsörögve."

Ford egyébként már 2008-ban meglebegtette, hogy "lesz Indiana Jones 5 is, reméljük, nem kell újabb 20 évet várni rá". Ugyanebben az évben Ford örökös szinkronhangja, Csernák János is elmondta iparági forrásokra hivatkozva: "Az ötödik résszel visszatérünk a vallásos témához, és Indy Jézus keresztjének darabjait keresi majd." Állítólag Lucas már régen kitalálta a folytatást, mivel Harrison Ford 2010-ben arról beszélt, hogy az új rész az apa-fia kapcsolatokat mélyítené el, és bemutatja, milyen nehéz egy kalandor élete, ha felesége és gyereke is van.

A legifjabb Indy azonban valószínűleg kimarad az ötödik részből, mivel Shia LaBeouf 2011 nyarán leszarozta a Kristálykoponyát és elküldte a picsába Spielberget (Michael Bay-jel és a Transformers franchise-zal együtt), hogy a popcornfilmek után élőben szexelős művészfilmekkel építgethesse a karrierjét.

A legtöbb kritika egyébként pont a kis Indyt alakító színész tehetségtelensége és az 50-es évek ufóhisztériás-szovjet katonás hangulata miatt érte a készítőket. Így ha lesz ötödik epizód, az valószínűleg visszaugrik majd az időben a jól bevált náciveréshez.

Ezt erősíti az is, hogy Spielberg idén januárban kijelentette: nem fog újabb Indiana Jones-filmet forgatni, kivéve, ha az ötödik rész sztoriját maga George Lucas írja meg, hiszen a Star Wars-univerzum 4,05 milliárdos eladása után már ráér ilyesmire. A pletykák szerint Spielberg és Lucas először rendbe tenné az Indy-idővonalat, hiszen a 89-es Utolsó kereszteslovag és a 2008-as Kristálykoponya között összesen 19 év telt el, ráadásul közben olyan nem elhanyagolandó események történtek, mint az öreg Jones professzor (Sean Connery) halála és a második világháború, ahol Indy fejtette meg a nácik Enigma-kódrendszerét (legalábbis ezzel kérkedik a Kristálykoponyában). De még akár az is lehet, hogy leporolják Lucas és Chris Colombus majmomkirályos sztorivázlatát, amiben a nácik Afrikában keresték volna a fiatalság forrását.

A Karib-tenger kalózai 5

A spórolva nagyokat kaszáló Disney-fejesek a Karib-tenger kalózai negyedik része után vállon veregethették egymást: tényleg teljesen felesleges lett volna 5 millió dollárt kifizetni a tehetségtelen Keira Knightley-nak és mellé 17 milliót adni a még szerényebb színészi képességekkel rendelkező Orlando Bloomnak, hiszen a kalózos franchise Johnny Depp-pel egymagában is stabilan hozta az egymilliárd dolláros bevételt. A lassan 50 éves sztár az Ismeretlen vizekenért  55,5 milliót kapott, és gyaníthatóan a 2015-re ígért ötödik részért sem szeretne kevesebbet.

Ehhez persze először értelmes történetet kellene kitalálni a festett képű, négy rész után is bizonytalan nemi identitású Jack Sparrow kapitánynak. Az eddigi részek fergeteges sztroijait jegyző, évtizedek óta együtt dolgozó (lásd Aladdin, Irány El Dorado, Zorro-filmek, stb.) Ted Elliott-Terry Rossio írópáros ugyanis pár éve szakítottak, és Rossio 2011-ben egyedül rakta össze a negyedik rész forgatókönyvét.

Ez azonban nem tetszett Rob Marshall producernek, ezért tavaly átíratta a sztorit. Viszont ez a verzió is vérszegényre sikerülhetett, mivel a Disney 2013 elején új forgatókönyvírót igazolt le a folytatásveterán Jeff Nathanson személyében, aki korábban olyan popcornmozikat talált ki, mint a Féktelenül 2, a Csúcsformában 2-3 és az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága. Depp természetesen mindig úgy nyilatkozik, hogy szívesen magára ölti ötödjére is a kalózruhát. De csak az Alice Csodaországban 2 után, és azzal a feltétellel, hogy vétójoga lehet a Nathanson-féle forgatókönyv fölött.

Halálos fegyver 5

A végére maradt a következő évek legbizonytalanabb sorsú folytatását. A Halálos fegyver ötödik részét minimum 10 éve le akarják forgatni, csakhogy időközben Mel Gibson részegen zsidózóasszonyverő, ultrakonzervatív vallási fanatikus lett, akinek kizárólag olyan régi barátok adnak főszerepet, mint az amúgy leszbikus Jodie Foster. Ráadásul nemcsak az 57 éves Mel Gibson homlokán mélyültek el a ráncok, a 46-os születésű Danny Glover is menthetetlenül megöregedett.

2008 környékén még úgy volt, hogy a buddy cop filmek mestere, az első két Halálos fegyver forgatókönyvírója, Shane Black Joel Silver producerkedése mellett megírja és megrendezi a Warner stúdiónak a Halálos fegyver 5-öt. Ebben Riggs és Murtaugh egy utolsó utáni bevetésre indulnak, mielőtt véglegesen nyugdíjba vonulnának, átadva a stafétabotot Murtaugh fiának, akit Columbus Short alakított volna.

Richard Donnert, a széria állandó rendező-producerét viszont kihagyták a hivatalos Halálos fegyver 5-stábból, amin Donner iszonyatosan megsértődött: "A Halálos fegyver 4 forgatókönyvírójával és a díszlettervezővel közösen nagyon jó sztorit írtunk az ötödik részhez. De nem kaptunk lehetőséget, mert a Warner Joel Silvert választotta" - panaszkodott évekkel ezelőtt. Mel Gibson a rendezőhöz fűződő régi barátságára való tekintettel 2009-ben is nemet mondott az ötödik részre, 2010-ben viszont már Richard Donner nélkül is benne lett volna a buliban. Pont akkor dobták ki Leonardo DiCaprio vikinges filmtervéből (amiből végül semmi sem készült el) és kimaradt a Mad Max 4-ből is, így mindenképpen szeretett volna valami főszerepet, amivel visszatérhetett volna az A-listás sztárok közé.

A Warnernek viszont 2011-re elege lett Gibsonból. Jessica Goodman stúdiófőnök bejelentette: a cég nem akar nagy összegeket kockáztatni, ezért a megfilmesítési jogokra és friss forgatókönyvekre szánt pénzekből inkább olyan régi kultfilmeket forgatnak újra fiatal színészekkel, mint a Piszkos tizenkettő, a Vad banda és a Feltámad a vadnyugat. Plusz a Mel Gibson és Danny Glover nélküli Halálos fegyver 5, aminek a forgatókönyvét a Castle tévésorozat és a Gengszterosztag írójára, Will Beallra bízták.

A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj .

Ön melyik ötödik részt várja a legjobban?

  • 150
    Terminator 5
  • 70
    Indiana Jones 5
  • 46
    Rambo 5
  • 26
    Halálos fegyver 5
  • 11
    A Karib-tenger kalózai 5