Szupermodellek tündöklése és bukása

2013.04.16. 10:20

"Ha leszakadna a plafon a nappalidban, te nem csináltatnád meg?" Ez Carmen Dell'Orefice válasza arra a kérdésre, hogy felvarratta-e az arcát. És esetében nem is túlzás egy beomló plafonhoz hasonlítani a ráncok megjelenését: közel hetven éve modellkedik folyamatosan. Tizenévesen kezdte, most nyolcvan felett jár. Ezzel alig hanem ő a rekorder a szakmában. Isabella Rossellini színésznő, aki korábban szintén modellkedett, másképp látja. Szerinte a plasztikai sebészet olyan, mint a lábelkötés volt régen Kínában: a nőgyűlölet új módja. Ráncfelvarrásról érdekelődni egy nőnél pedig szerinte azzal egyenlő, hogy lerondázzák, leöregezik.

About Face Trailer

Az HBO About Face Supermodells then and now (Hátra arc - Szupermodellek akkor és most) című dokumentumfilmjében az ötvenes, hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek modelljeit faggatták arról, hogy milyen volt fiatalon hatalmas pénzt keresni, bekerülni a hírességek közé és milyen megélni évtizedekkel később, hogy elmúlt a szépségük. "Amikor elkezdtem modellkedni, mindenki azt gondolta, hogy a modellek tulajdonképpen prostik. Még a saját anyám is azt hitte, hogy prosti vagyok, amíg meg nem látott egy reklámban a tévében" - emlékszik egyikük.

Az idősebb, hatvan-hetven feletti modellek nem győznek csodálkozni azon, hogy míg pár évtizede senki nem akarta, hogy a gyereke ebben a szakmában dolgozzon, addig ma a szülők szépség- és modellversenyekre hordják a kislányokat. Persze akkor még nem is lehetett ennyit keresni a modellkedéssel: China Machado az ötvenes években a legjobban fizetett modell volt Európában. Ez havi száz dollár biztos bevételt jelentett.

A hetves-nyolcvanas évek modelljei főleg a vad partikra emlékeznek, ahol 16-18 évesen olyan művészekkel szórakoztak, mint Andy Warhol vagy Salvador Dali. Aztán jött a kiábrándulás, néhányuk drogfüggő vagy HIV-fertőzött lett. A leghíresebb történet Gia Carangié, aki súlyos herionfüggő lett, majd 26 évesen AIDS-ben halt meg. (Angelina Jolie főszereplésével Kifutó a semmibe címmel készült film az életéről.) "Ha valaki hirtelen lefogyott, akkor rögtön két dologra gondoltunk: drogozik vagy AIDS-es lett" - emlékeznek.

Mostanra, a rossz élmények és az elvesztett barátok miatt is, sok mindent másképp látnak. A cseh származású Paulina Porizkova például azt mondja, hogy az emberek ma szexuális zaklatásnak hívják azt, amit ők akkor fiatalságuk és tapasztalatlanságuk, alacsony önértékelésük miatt inkább bóknak tekintettek. Ahogy a zaklatást, úgy a rasszizmust is természetesnek vették. Volt olyan magazin, amit szabályosan megzsarolt az egyik tervező, hogy egy nem fehér bőrű modell képét is közöljék.

Az öregedést másképp élik meg, aszerint, hogy sikeresek lettek-e valami másban. Porizkova szerint a huszonéves nőknek nagyobb szükségük van a szépségre, hiszen még nincs társuk, gyerekük, tetszeniük kell, hogy családjuk lehessen. Neki mindez már megadatott, így nem is aggódik a külseje miatt. Jerry Hall, Mick Jagger exfelesége szerint megöregedni ugyan szomorú, de megadja azt a szabadságot, hogy végre úgy viselkedhet, ahogy akar. "A különcséget, a bolondériákat az időseknek jobban elnézik" - állítja, és szemmel láthatóan él is a lehetőséggel. Mások agyonplasztikázott arccal hirdetik, hogy nem érdekli őket az öregedés, de vannak olyanok is, akik vidékre költözve, gazdálkodva naponta ha öt percet törődnek a külsejükkel.

A szépség elmúlása sokuknak egy új karrier lehetőségét adta meg, Christie Brinkley például sikeres üzletasszony, Isabella Rossellini pedig színésznő lett. Erre egyébként majd mindegyikük vágyott, de a legnagyobb modellek közül csak néhányan tudtak 2-3 filmnél hosszabb ideig a pályán maradni. Persze Rosselli Ingrid Bergman és Roberto Rossellini lányként, Martin Scorsese feleségeként, majd David Lynch barátnőjeként komoly előnnyel indult. De neki a fejében is több van, mint a többieknek, legalábbis ő a legkritikusabb a szakmával, amivel annyi pénzt kerestek.

Az About Face-t az ELTE Társadalomtudományi Karának dokumentumfilm fesztiválján láttuk, de májusban látható lesz a magyar HBO műsorán is.