A GM-élelmiszer rákot okoz és pont

2013.04.23. 08:52

Jean-Paul Jaud francia dokumentumfilmesre nagy hatással lehetett Michael Moore, a Kóla, puska, sültkrumpli és a Fahrenheit 9/11 készítője. Legalábbis Kísérleti egerek vagyunk? című dokumentumfilmje alapján mindenképp. Jaud is valami nagyot akar mondani és száz százalékig meg van győződve az igazáról. Az ellenkező véleményeket nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyja, vagy csak minimális teret enged nekik. Persze ettől még simán lehet, hogy igaza van, csak így nehezebb hinni neki.

Jaud állítása a következő: a génmódosított élelmiszereket és a nukleáris energiát mélyre ható egészségügyi, környezeti hatástanulmányok nélkül kezdtük el használni. Szerinte mára kiderült, hogy mindkettő visszafordíthatatlan betegségeket okoz, felbecsülhetetlen, hányan haltak és halnak meg például rákban ezek miatt. Így joggal állíthatjuk, hogy mindannyian kísérleti egerek vagyunk.

A film keretét egy tudományos kísérlet adja, melyet Gilles-Eric Seralini, a Caeni Egyetem munkatársa végzett a kutatócsoportjával. A professzor Jaud szerint bebizonyította, hogy a genetikailag módosított kukorica, és a Roundup gyomirtó (a világon ezt használják a legnagyobb mennyiségben) hatására alakultak ki óriási daganatok a patkányokban. Szerinte a kísérlet azért hitelesebb a többinél, mert sokkal tovább tartott, nem 90 napos ciklusokat vizsgáltak, hanem az állatok teljes élethosszát. Az eredmények megdöbbentőek: a hím patkányok fele, a nőstények 70 százaléka idő előtt pusztult el. Jaud végig követte a kísérletet kamerájával, úgyhogy, aki nem bírja a szenvedő állatok látványát, a testméretük negyedének-ötödének megfelelő daganattal, semmiképpen ne nézze meg a filmet.

tumblr m8fye8iLlt1rn4zj0 640
Fotó: J+B Séquences

A gond csak az, hogy a filmben nem esik szó arról, hogy azok a patkányok is rákosak lettek, amelyek nem kaptak a génmódosított kukoricából és a rovarirtóból. Azt sem említik, hogy az eljárás hitelességét többen bírálták, például az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal. Az is kimaradt, hogy más, a Roundup gyomirtóval végzett kísérletek más eredményt hoztak. (A génkezelt élelmiszerekről és a Seralini-kísérlet részleteiről ebben a cikkben olvashat.) Ez persze nem jelenti azt, hogy Jaudnak nem lehet igaza, csak annyit, hogy a filmjében finoman szólva is elfogult az egyik oldallal.

A hazai helyzet

Magyarországon tilos a genetikailag módosított élelmiszerek termesztése. Ahogy az alaptörvényben szerepel, „mindenkinek joga van a testi és a lelki egészséghez, e jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával [...] segíti elő”. Az alkotmány ugyanakkor nem zárja ki a GM-termékek importját. 

Ez az elfogultság részben érthető: Jaud, aki a Canal+ csatorna egyik alapítója, akkor fordult a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás felé, amikor rákbeteg lett. Állítása szerint orvosai azt mondták neki, hogy a betegsége az ételek miatt van. „Elgondolkoztam rajta, hogy ha én rákos lettem attól az élelmiszertől, amit fogyasztottam, milyen hatással lehetnek ezek a kemikáliák egy kisgyermek szervezetére?” - mondja a kezdetekről. Azóta szinte csak ebben a témában forgat. Korábbi filmjei, A Vigyázat ehető! - a francia bioforradalom, a Severn, gyermekeink hangja is a környezetszennyezéssel, a környezettudatossággal és az egészséges táplálkozással foglalkoznak.

tumblr m8fxsaPLSe1rn4zj0 640
Fotó: J+B Séquences

Az elfogultság mellett a film másik hibája, hogy képtelen rendet vágni a rengeteg történetszál, megszólaló és esemény között. Egyszerre foglalkozik a csernobili atomkatasztrófa áldozataival, a fukusimai tragédia túlélőivel és következményeivel, egy Seralini professzor ellen indított perrel, a francia gazdálkodók helyzetével, az afrikai biogazdálkodás oktatásával és így tovább. Közel két órába annyi sztorit, helyszínt és embert sűrít, hogy a néző időről időre elveszti a fonalat.

Jean-Paul Jaud ugyanakkor messze nem olyan nárcisztikus, mint Michael Moore. Nem szerepel a filmben és dicséretes visszafogottsággal mutatja be a legtragikusabb jeleneteket is. Ilyenből pedig akad bőven: látunk dokkmunkásokat, akik azt állítják, hogy a Dél-Amerikából érkező génmódosított és rovarirtóval kezelt élelmiszerek miatt betegednek meg sorra, francia gazdát, aki három hónappal a halála előtt nyilatkozik arról, hogy az általa éveken át használt növényvédő szerek miatt lett rákos. Látjuk a fukusimai túlélőket, akik nem hajlandóak elköltözni a fertőzött zónából, mert ott van mindenük, amiért egész életükben dolgoztak. De azt már engedik meg, hogy az unokáik meglátogassák őket a zónában.

tumblr m8fxlfihnY1rn4zj0 640
Fotó: J+B Séquences

A GM-vita nem dőlt el, sőt, valószínűleg még csak az elején járunk. Jean-Paul Jaud filmje egy elem, a könyvek, cikkek, előadások, tüntetések, perek sorában. Egy dologban biztosan igaza van: mindenkinek joga van a lehető legtöbb információhoz jutni a témában.

A filmet a Francia Filmtavaszon láttuk, csütörtöktől vetítik a magyar mozikban.

10/6,5