Az Enterprise a berlini Sony Centerben

2013.05.17. 12:23 Módosítva: 2013.05.17. 12:24
Márciusban már láttuk a Berlinben járt a Star Trek előzetes, Sötétségben zanzásított 28 percéről. Akkor Bryan Burk producer avatott be bennünket mérsékelten a kulisszatitkokba, azaz mondott is valamit, meg nem is, hozott is valamit, meg nem is. Azóta itt április 29-én, az európai premieren lehullt a titokról a lepel, igazi nagy csinnadrattával a Sony Center közepén „landolt” az Enterprise és annak szinte teljes legénysége: Kirk, Spock, Scotty, Uhura és magukkal hozták az igazi kapitányt J. J. Abramst is. A szereplőkkel és a rendezővel a premier után beszélgettünk.

A beszélgetés elején nem lehet megkerülni a kérdést, hogy milyen 4 év után újra a csillaghajó fedélzetén lenni, hiszen 2009-ben ugyancsak J. J. Abrams jegyezte az egyszerűen csak Star Trek névre keresztelt mozifilmet, ami az eddig valaha elkészült leglátványosabb Star Trek-adaptáció volt. És ugye itt azon van a hangsúly, hogy eddig. A legénység nem sokat változott: Kirk most is Chris Pine, Spock Zachary Quinto, Uhura Zoe Saldana és Scotty Simon Pegg. Új színfolt a vásznon és a sajtótájékoztatón egyaránt a Marcus admirális lányát, Carolt alakító Alice Eve.

A válaszadást igazi kapitányként J. J. Abrams kezdi: „Nyilván mindig az első film az igazán különleges kaland, ezért 2009 után újra együtt lenni és együtt dolgozni ezekkel az emberekkel, olyan, mintha visszautaznánk egy kicsit az időben. A mostani filmben az volt a kihívás, hogy ez előzőnél egy nagyobb, jobb és látványosabb mozit készítsünk. Köszönöm nektek Chris, Zach, Zoe, Simon és Alice, hogy ez sikerült”- dobta fel a labdát J. J., amit aztán Alice Eve ütött le elsőnek: „Ami számomra a legfőbb különbéget jelenti, hogy most nagyon sok jelenet játszódik magában a csillaghajóban, ami még a hangeffekteket illetően és annyira profin meg volt csinálva, hogy valóban a jövőben érezhettem magam.”

Aztán mindenki szép sorjában a rendező, J. J. Abrams dicsérésébe és dicsőítésébe kezdett. Chris Pine a rendező szervezőképességét magasztalta: „A vásznon tényleg az látszik, hogy igazi csapatként működtünk együtt és ez egyértelműen J. J.-nek köszönhető. Az első két hétben csak azt próbáltuk, hogyan működünk életszerűen és mozgunk otthonosan az utolsó részletekig kidolgozott díszletek közt. Örülök annak, amit a vásznon látok, mert azt érzem, hogy tényleg életre keltettük a hősöket, a sztorit és a díszletet is. Látod J. J.-n, hogy szereti, amit csinál, szereti a mozi varázsát és fontos neki a varázs. J. J. Ezzel a mozival visszaadja a felnőtt generációnak azt az érzést, azt a csodát, amit még akkor éltek át, amikor gyerekek voltak és E. T.-t néztek.

A Sötétségben alatt újra azzá gyermekké változhatunk, akik egykor voltunk. A mai média és technika uralta világban ez egy kivételes mozi ilyen szempontból is.”-zárta J. J. méltatását Kirk kapitány.

Zoe Salanda szinte egyenesen a könnyeivel küszködött, amikor a forgatás szépségeiről mesélt. Vagy csak jó színész. „Csodás volt újra együtt. Az az érzésem, hogy J. J. csak azért csinálta meg a filmet, mert annyit rágtuk a fülét, az előző óta, hogy végül aztán beadta a derekát. A 2. rész nem csak a film miatt volt fontos nekünk, hanem egymás miatt is. Kivételes barátság is összeköt bennünket, azon kívül, hogy kollégák vagyunk és ez nagy biztonságot ad a szettben, mert rögtön benne tudsz lenni egy jelenetben teljes gőzzel, önmagadat adva, nem kell megtörni a jeget. Nekem igazi ajándék, hogy újra együtt vagyunk és megcsináltuk a Sötétségbent.”

Simon Pegg végre némi angol humort csempészett az amerikai juharszirupos ömlengésbe: „Én nem szerettem, semmi újdonság nem volt benne, csak ismételtem, amit eddig is, unalmas és a végtelenségig ismert volt minden lépés.” Aztán angolból ő is amerikaira váltott: „De félretéve a viccet, imádom ezeket a fickókat, ha tehetném, mindig velük dolgoznék. J. J. megszállottsága és energiái páratlanok. Egyértelműen ő a főnök a forgatás alatt. Minden nap belőle merítettünk ihletet. Nála a film egy csomag, szereti a mozit, a művészetet, szeret történetet mesélni, és inkább háromszor elmondja a felvétel előtt, hogy „energia, energia energia”, mint hogy „Most”. És ez mindannyiunk játékéra nagyon pozitív és üdvözítő hatással volt.”

Kicsit leszállunk J.J.-ről és maradtunk Pegg faggatásánál, Scott ugyanis ebben az epizódban jóval fontosabb szerepet tölt be, mint azt megszoktuk tőle. Így gyorsan meg is kérdeztük, hogy ezeket a részeket ő írta-e bele? „Nem, nem én, én már szinte feladtam, hogy lesz új Star Trek. New Yorkban kaptam kézhez a forgatókönyvet és épp vásárolni indultam egy barátommal, mondtam neki, hogy menjen előre, én gyorsan elolvasom az első oldalt és jövök utána, aztán 5 perc múlva felhívtam, hogy nem jövök, egyszerűen nem tudtam a könyvet letenni. 5 hónapot forgattunk, csodás volt újra ennyi időt együtt tölteni, nagyon együtt volt a csapat.”

Zachary Qiuntot arról faggattuk, hogy hegyes műfülei akkor most mit is adnak hozzá a karakterhez. „Tény, hogy talán nekem kellet legtöbbet fizikailag is átváltoznom a film kedvéért és nekem nagy felelősség nyomja a vállam olyan téren is, hogy fizikai megjelenésemben is hiteles legyek. Nyilván néha nem a legkomfortosabb érzés ezekkel a fülekkel dolgozni, de mindig emlékeztet arra, hogy kit is kell megformálnom.” – szólt a füleiről Spock. Nem mehettünk el vele kapcsolatban némán a tény mellett, hogy ez a Spock jóval érzelmesebb, mint eddigiek.

Zachary Qiuntot a miértjéről kérdeztük. „Spock és Kirk a két lehető legvégletesebb figura, mindkettőnek megvan a maga nagyon erős meggyőződése. Spock nagyon logikus, és hidegfejű, Kirk nagyon érzelmes, és túlfűtött. Ebben a moziban megpróbálnak egymás fejével gondolkozni, egymás érzéseibe beleképzelni magukat. És ez mindkettőjükön sokat változtat, új kihívás elé állítja őket. A gonosz ellen ennek a két ellentétes természetnek kell összefogni, különben nem nyerhetnek ellene. Én nagyon boldog vagyok, hogy ilyen harmonikus lett a kapcsolatunk és általa a film végkimenetele is.”- mesélte Qiunt,  de  a szívcsakrák elemzésében a még mindig meglehetősen érzelmes Zoe Saldana is a segítségére sietett: „Spocknak a kötelesség mindennél előbbre való és ezt szerelmének, Uhurának is el kell fogadnia, igaz, sok kompromisszum árán. Uhura most fedezi fel, hogy Spocknak mekkora szíve van, és arra bátorítja, hogy mutassa meg emberibb oldalát. Spock persze ezt nem annyira akarja, mert azt hiszi, hogy gyenge, ha kimutatja érzéseit, amitől aztán sérül és szenvedni fog. Meg kell tanulnia befele nézni, felfedezni önmagát.”- zárja a tanmesét Zoe.

Aztán újra J. J.-t. nyúzzuk kicsit és nem túl Star Trek-fan kijelentéseiről kérdezzük, miszerint ezt a mozit elsősorban nem a scifi rajongóinak szánják. „Nagy a rajongók nyomása, de még csak most fejeztük be a filmet, most mutatjuk meg a közönségnek. Szeretem a rajongókat és hálás vagyok nekik, hiszen nélkülük nem készülhetett volna el ennyi feldolgozás, de már előzetesen is elmondtuk, hogy mi ezt a filmet elsősorban a moziba járóknak csináltuk és nem a Star Trek fanatikusoknak. Ők a régi sorozaton szocializálódtak és mindig ehhez fogják mérni a mozifilmet is. Ezt nagyon tisztelem és tiszteletben is tartom, és csak azt remélem, értékelni fogják a mozit, amin annyit dolgoztunk és annyira szeretünk. Azokat is szeretnénk azonban megszólítani, akik új kalandot keresnek és nem a régi, 40 éves verzió újracsiszolását szeretnék viszontlátni a vásznon. Semmi nincs kőbe vésve, ez egyszerűen egy új fejezet.”- magyarázta meggyőzően J. J.

Szó esik még a klingon nyelv szépségeiről és az agytekervényekre gyakorolt kedvező hatásáról, valamint Michael Giacchino zeneszerző zsenijéről, aminek még nagy hasznát fogjuk venni a Sötétségben videojátékos verziójában, hiszen Giacchino már bebizonyította tehetségét ezen a téren, a The Lost World, Spielberg Jurassic Parkjából készült videojáték kapcsán. Ez volt ugyanis az első videojáték, aminek hanganyagát igazi szimfonikus zenekar játszotta fel. Próbálkoztunk még J.J.-nél a 2015-ben forgó Star Wars 7-tel is, de erről meglehetősen szerényen és homályosan nyilatkozott. Először ugyanis várjuk meg, mit hoz sikerben és dollármilliókban a Star Trek. A kiadás ugyanis csekély 185 millió volt.