Megint az Avatar miatt perelik James Cameront

2013.07.01. 10:55

Ismét szerzői jogok megsértésével vádolják James Cameront, ezúttal William Roger Dean festő, aki 50 millió dolláros kártérítést követel az Avatar rendezőjétől és a filmet forgalmazó  20th Century Fox stúdiótól. Még mielőtt elintéznénk a hírt annyival, hogy ez csak egy újabb vihar a biliben (Cameront legalább háromszor beperelték már az Avatar története, ötlete és megjelenése miatt), meg kell jegyezni, hogy Dean ismert és elismert művész, aki olyan zenekaroknak tervezett lemezborítót, mint a Yes és az Asia, műveit pedig nagy tisztelet övezi a scifi- és fantasy kultúrkörben.

avatarplagiat

A Deadline.com információi szerint Dean a 2005-ös Cannes-i filmfesztiválon házalt egy sort egy, a saját munkáin alapuló filmtervvel, ami kísértetiesen emlékeztet a 2009-es, korszakalkotó 3D-filmre. Dean a kereset tanúsága szerint azt állítja, hogy az Avatar vizuális megjelenítése olyan nagymértékű hasonlóságot mutat az ő munkáival, hogy a véletlen egybeesés kizárható. A keresethez konkrét festményeket is csatoltak, melyekről részletesen leírják, hol és mennyiben inspirálhatták Cameront az Avatarban szereplő bolygó, a Pandora dizájnjának kialakításában.

Dean az 50 millió dolláros kártérítés mellett azt szeretné elérni, hogy a bírósági ítélet (már ha rá nézve kedvező) online megjelenhessen, és feketén fehéren az álljon benne, hogy James Cameron ellopta a munkáit. Amennyiben pedig Cameron valóban elkészíti az Avatar két folytatását, Dean további kártérítésre tart majd igényt, hiszen vélhetően azok a filmek is az ő munkáján alapuló Avatar látványvilágát használják majd fel.

Rájár a rúd a világ legnagyobb bevételét termelő film rendezőjére, hiszem a Dean-kereset mellett Bryant Moore forgatókönyvíróval is meg kell majd küzdenie a bíróság előtt, aki azt állítja, Cameron tőle lopta az Avatar forgatókönyvét. Ez az ügy szeptemberre kerülhet bírósági szakaszba.