no

Végre kiderült, ki az igazi Hannibal Lecter

2013.07.29. 11:32

Thomas Harris író először 1981-ben írt a kannibál pszichiáterről, Dr. Hannibal Lecterről, aki előszeretettel szolgálta fel pácienseit a baltimore-i felső tízezernek rendezett puccos vacsorákon. A pszichiáter alakja négy további regényében jelent meg, Hollywood pedig öt filmben és egy tévésorozatban is feldolgozta alakját. Azt viszont mostanáig Harris nem volt hajlandó elárulni, kiről mintázta az emberi májat oly' szívesen fogyasztó Lecter alakját.

Hannibal Lecter

A Bárányok hallgatnak első kiadásának 25. évfordulójára ismét piacra dobták a regényt, amihez Harris írt egy új előszót, és ebben végre elmesélte, ki ihlette Lectert. A sztori szerint Harris 23 évesen az Argosy magazinnak dolgozott újságíróként, és egyszer elküldték a Nuevo Leon állami börtönbe a mexikói Monterrey-be, hogy egy rabbal interjúzzon. Az illető egy többszörös gyilkos volt, Dykes Askew Simmons, akit három ember meggyilkolása miatt ítéltek halálra.

Simmons egy évvel az interjú előtt lefizetett egy őrt, hogy az fegyvert adjon neki és hagyja nyitva a cellája ajtaját, így akart meglógni a börtönből. Az őr átverte, a pénzét lenyúlta, majd nem nyitott ki semmiféle ajtót, viszont a biztonság kedvéért belelőtt párat. Simmons életet a börtönorvos mentette meg, egy bizonyos Dr. Salazar, (illetve Harris ezen a néven emlegette, de valójában nem így hívják) akivel az író hosszasan beszélgetett a különböző lőtt sebek ellátásáról.

Salazar, írta Harris, egy alacsony, elegáns, vörös hajú férfi volt. A beszélgetés során Salazar megkérdezte Harrist, hogy szerinte milyen gyermekkora lehetett Simmonsnak torz arca miatt. "Az is nagyon érdekelte, hogy vajon a három áldozat szép külső jegyekkel rendelkezett-e, és vajon emiatt gyilkolta-e meg őket Simmons."

Az író csak később tudta meg, hogy az orvos őrült volt, és ő is a börtön egyik lakója volt. Áldozatait feldarabolta, és az egyik börtönőr szerint "meglepően kis méretű dobozokban ásta el." Érdekes, de Salazart húsz évnyi börtön után szabadlábra helyezték. Monterrey legszegényebb kerületében működtetett közkórházt.