A Nagy füzetet jelöljük Oscar-díjra

2013.08.07. 13:15

A nagy füzet című Szász János-filmet jelöli Magyarország a Legjobb külföldi film Oscar-díjára – írja a Variety. A film a  48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, Kristály Glóbuszt nyert, elsőként a magyar filmek közül.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium), a magyar származású Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből rendezte a filmet, ami egy tízéves ikerpár története, akik  a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkednek fel és igyekeznek túlélni.

A magyar jelölőbizottság tagjai közt ott volt Divinyi Réka forgatókönyvíró, Gárdos Péter rendező, Havas Ágnes a Nemzeti Filmalap igazgatója, Kovács András Bálint filmesztéta, Király István vágó, Koltai Lajos rendező-operatőr, Lovas Balázs forgatókönyvíró, Miskolczi Péter producer és a nemzeti filmipar megújításáért felelős Andrew G. Vajna.

A nagy füzet esetleges Oscar-díjáig hosszú út vezet még, hiszen azt követően, hogy a jelöléseket az egyes országok leadják, a filmek angol nyelvű kópiáit ki kell küldeni az amerikai Filmakadémiának, aminek tagjai titkos szavazással választják ki azt az öt alkotást, amit végül jelölnek a kategóriában. A Kristály Glóbusz viszont jó előjel lehet, a filmnek jó esélye van arra, hogy beválogassák a legjobb öt közé.