no

Magyar filmsiker Szarajevóban

2013.08.20. 13:07

A Holiday at the Seaside című román-magyar kisfilm nyerte a jelenleg zajló szarajevói filmfesztivál kiemelt programjának, a Sarajevo City of Film-nek a nagydíját, és a vele járó 2000 eurót.

A filmet a román-magyar rendező, Grosan Cristina jegyzi, Nyoszoli Ákos fényképezte, Meller Anna vágta, a produceri munkákat Nedeczky Dóra látta el. A szülők szerepében Andreea Vasile és Stefan Statnic, a kislányt Mara Purza alakítja.

A Holiday at the Seaside stábja Szarajevóban Atlantic Grupa Award díjátadóján
A Holiday at the Seaside stábja Szarajevóban Atlantic Grupa Award díjátadóján
Fotó: Sarajevo Film Fest

A kisfilm egy nyaralásra készülő háromtagú család utazás előtti utolsó estéjén játszódik, amikor a kislánynak és édesanyjának is végérvényesen megváltozik az élete. A 13 éves kislány, Amalia az utazás előtti este menstruál először, és egyedül kell megoldást keressen, mert kiderül, hogy ez a legkönnyebben megoldható probléma aznap a családban.

A Sarajevo City of Film a filmfesztivál tehetséggondozó programja. Az év folyamán pályázatot hirdetnek a szervezők, majd a nyertesek leforgathatják a kisfilmjüket Szarajevóban. A nemzetközi verseny minden filmterve ugyanannyi támogatást és időt kap a gyártásra. A premiereket a szarajevói filmfesztiválon tartják, ahol szakmai zsűri díjazza a legjobbat. 2012-ben Nagypál Orsolya Körforgalom című filmje nyert ugyanitt. Hagyományosan a nyertes kisfilmjét levetítik a fesztivál legnagyobb, 3000 ember befogadására alkalmas szabadtéri mozijában.

Egyperces részlet a Holiday at the Seaside-ból

Holiday at the Seaside (1 min. excerpt)

A kisfilm plakátja:

A Holiday at the Seaside című kisfilm plakátja
A Holiday at the Seaside című kisfilm plakátja

Augusztus 16-25. között 19. alkalommal rendezik meg a szarajevói filmfesztivált: a több mint 200 filmet felvonultató rangos seregszemle versenyében is indultak magyar alkotások. A Dési András György és Móray Gábor alkotópáros legújabb kisfilmje, az emberevős Valaki vacsorára, valamint Groó Diana Regina című dokumentumfilmje a világ első rabbinőjéről a versenyprogramban szerepel. A Balkán elsőszámú nemzetközi filmes seregszemléjén szombaton adják át a díjakat.