DunaDOCK - idén először

2013.09.04. 10:15
A DunaDOCK csapata - Ugrin Julianna, Ruszkai Nóra, Groó Diana, Trencsényi Klára és Böjte Ágnes - idén első alkalommal szervezi a Jameson CineFest dokumentumfilmes programját. A program fő célja egy olyan nemzetközi dokumentumfilmes eseménysorozat megszervezése, ami lehetőséget biztosít a hazai dokumentumfilmes szakma rendszeres bemutatkozására.

A szervezők a dokumentumfilmes versenyprogram mellett nagysikerű magyar és nem magyar filmeket válogattak az elmúlt három év terméséből. A vetítések után a filmek meghívott alkotóival a DunaDOCK Master Class keretében 2013. szeptember 13. és 16. között különleges nemzetközi mesterkurzus-sorozatra kerül sor.

A sort szeptember 13-án, pénteken - az MNFÁ-t képviselő Havas Ágnes és az HBO-t képviselő Hanka Kastelicova bevezetője után - Sós Ágnes nyitja meg. A sokszoros díjnyertes rendező Láthatatlan húrok című filmjét vetíti, majd mesterkurzust tart. Az HBO Magyarország saját gyártású dokumentumfilmje a testvéri kötelékről, egy családi titokról és a zene erejéről szól. A rendező megosztja velünk filmkészítési módszereit, valamint beszélni fog legújabb projektjéről is.

14-én a Boldogság... Ígéret földje című film és Laurent Hasse mesterkurzusa következik. Mi a boldogság? Pénz. Egészség. Szerelem. Sokak szerint. Laurent Hasse rendező viszont nem elégszik meg a közhelyekkel. Az igazi választ keresve 1500 kilométert gyalogol a francia falvakon, városokon át a tengerig. Egyszemélyes stábként forgat, útja során a legkülönfélébb emberekkel, élethelyzetekkel és boldogság-definíciókkal találkozik. A film végére - a rendezőhöz hasonlóan - talán a nézőben is megszületik a válasz a kérdésre: mi a boldogság? A rendező személye garancia egy rendkívül egyedi hangvételű eszmecseréhez.

15-én a Karvolvy Varyt és számos más jelentős fesztivált megjárt Wiktoria Szymanska és Themerson és Themerson című gyönyörű, nem mindennapi szerelmi történetet feldolgozó filmje következik. Igazi csemege ez a kísérletinek is nevezhető alkotás, méltó a különféle művészeti ágakban jártas, kísérletező, dadaista házaspár szellemi örökségéhez. Wiktoria vasárnap délelőtti mesterkurzusában személyesen meséli el e több éven át zajló projekt kálváriáját, aminek eredményeként egy igazi nagy, élményt nyújtó dokumentumfilm született.

Groó Diana szereti a kihívásokat. A Regina című, legújabb dokumentumfilmjében a második világháború alatt Berlinben élő első zsidó rabbinő életét rekonstruálja a fennmaradt levelezések alapján. A rabbinőről létező egyetlen fotó szolgáltatta a kiindulási alapot ahhoz a képi világhoz, amit a rendezőnő több éves kutatómunka során varázslatos módon épített fel. A filmben mintegy ötven órányi archív, egészen ritka korabeli felvétel és fotótörténeti dokumentum mellett olyan klasszikusból is láthatunk kockákat, mint Ruttman Berlin, avagy egy nagyváros szimfóniája. Igazi időutazás ez, amit Regina Jonas örök érvényű, a 21. század emberéhez szóló gondolatai felejthetetlen élménnyé emelnek. A film a Jeruzsálemi Filmfesztivál egyik idei kategóriagyőztese, Groó Diana természetesen szintén mesterkurzust tart a film után.

Hétfőn, 16-án Andrew Garrison Szemét tánc (Trash Dance) című filmje következik, melyben egy sajátos performansz kialakulását követhetjük végig az ötlettől a megvalósulásig. Olyan "láthatatlan" férfiak és nők előadása ez, akik éjszaka vagy éppen hajnalban elszállítják a szemetünket. Allison Orr koreográfus álmodta meg azt a különleges bemutatót, amiben a kukásautók és a városi szemétszállítók hirtelen főszereplővé válnak a több ezer fős nézőközönség előtt.

A program szakmai támogatója az HBO. A mesterkurzusokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A szervezők szeptember 10-ig várják a jelentkezéseket a dunadokk@cinefest.hu címre.