Új szereplő a filmforgalmazói piacon

2013.09.06. 15:26

Októbertől A Company Hungary néven régi-új szereplő jelenik meg a magyar filmforgalmazási piacon, a német A COMPANY hazai leányvállalata. A cég már évek óta tevékenykedik itthon, igaz filmforgalmazással eddig nem foglalkoztak, azt a cég másik hazai érdekeltségére, a Budapest Film Kft-re bízták. Az A Company Hungary sajtóközleménye szerint a profil nem változik, azaz az új cég is külföldi és hazai közönségfilmekre helyezi a hangsúlyt, független forgalmazóként pedig olyan nagyszabású sikerfilmeket hozzon el Magyarországra, amelyekkel garantálja az igényes szórakoztatást.

Ennek első lépéseként októberben mozikba kerül a Machete gyilkol, majd még 2013-ban bemutatják az USA-ban két hete listavezető A komornyik (The Butler) című filmet is. 2014-ben a Robert Rodriguez Sin City 2.-je, valamint az IMAX-ben és 3D-ben is mozi forgalmazásba kerülő I, Frankenstein című film is látható lesz. Ami a magyar filmeket illeti, egyelőre az a biztos, hogy október 24-én kerül a hazai mozikba az Isteni műszak című vígjáték, jövőre pedig további 6-8 magyar alkotás bemutatását tervezi a forgalmazó.

A Budapest Film Kft.-t illeti, információink szerint idei utolsó filmük Szász János A nagy füzet című alkotása lesz. A cég Facebook-oldalán már elég régóta az A Company Hungary tudatos népszerűsítése folyik. A Budapest Film Kft. tulajdonában levő jogok maradnak a cégnél, tudta meg az Index Claudia Nadortól, az A COMPANY HUNGARY ügyvezető igazgatójától.

A Budapest Film Kft. egyébként nem szűnik meg, továbbra is forgalmaz majd művészfilmeket. A cég jelenleg érvényben lévő szerződései miatt nem kell tehát aggódnia senkinek. A váltásra azért került sor, írta levelében Claudia Nador, mert az A COMPANY HUNGARY anyacége az egész világon a cég neve alatt és a helyi leányvállalatokon keresztül kívánja terjeszteni a filmeket. A Budapest Film korábban lelkesen támogatta a magyar filmgyártást, amit a cégvezető szerint az A COMPANY HUNGARY is folytatni fog - ennek első jele az Isteni műszak bemutatésa lesz.

Az A COMPANY FILMED ENTERTAINMENT AG.-t 2002-ben alapították és leányvállalataival együtt mára az egyik meghatározó jogkereskedő társaságává vált Közép-Kelet-Európában. A mozifilmek forgalmazása mellett a cégcsoport mintegy 750 filmet magába foglaló katalógusát a régió több mint 50 tv csatornája vetíti, a filmek megtalálhatóak a környező országok vezető video-on-demand szolgáltatóinak kínálatában is.