Kis magyar esélyek az Európai Filmdíjon

2013.09.09. 16:19

Az Európai Filmakadémia ma tette közzé azoknak a filmeknek a listáját, amelyek közül kiválasztják november 9-én az Európa Filmdíjra jelölteket. Magyar film nincs a jelöltek között, de magyar vonatkozású igen: egy norvég és egy angol mozi.

A norvég film címe Kon Tiki, és Heyerdahlról szól, aki 1947-ben ötfős legénységgel hajózott el Dél-Amerikából Polinéziába (azt szerette volna bizonyítani, hogy ez 1500 éve is lehetséges volt, és hogy a polinézek valójában Dél-Amerikából származak). A filmben szerepel Egres Katinka magyar színésznő, aki a 2006-os Megy a gőzösből lehet ismerős. Egres ugyanúgy került a norvég filmbe, ahogyan a World War Z-be is: Máltán él, ahol a filmet forgatták. A magyar színésznőt a film előzetesében is látni, a 66. másodpercben mondja spanyolul, hogy "loco".

Kon-Tiki

A Berberian Sound Studio című pszichológiai thriller ugyan egy angol film, de a '70-es évek Olaszországában játszódik, és egy korabeli giallo, azaz egy erotikával és erőszakkal turbózott krimi-horror-thriller átborzongató szinkronizálásának munkálatait követi. A rendező, Peter Strickland itt él Magyarországon feleségével, előző, magyar nyelvű filmje, a Varga Katalin Erdélyben játszódott, jelenleg pedig Magyarországon forgatja harmadik filmjét. A stáblistán is van egy csomó magyar név, az IMDB szerint a színészek (Péter Hilda, Ladik Katalin) és a produkció munkatársai között is.

Berberian Sound Studio előzetes #2 (2012)

És a konkurencia

A különböző kategóriákban díjakra jelölhető 46 film címe megtalálható az Európai Filmakadémia honlapján. Bekerült a Szeretők, utazók című, férfi utaskísérőkről és az ő flörtjeikről szóló Almodóvár-film (Spanyolország), az angolok elindítják a Keira Knightley-vel forgatott Tom Stoppard-féle Anna Karenina-feldolgozást, a németek pedig egy Hannah Arendt filozófusról szóló filmet jelöltek, ami Arendt életének arról a részéről szól, amikor a New Yorkernek tudósít Adolf Eichmann jeruzsálemi peréről. Az írek a What Richard Did című filmmel kerültek be a listára, amin a Skins és a Shameless forgatókönyvírója is dolgozott.

Október 31-ig a közönségdíjra is lehet szavazni a Filmakadémia honlapján. A jelölteket november 9-én, Sevillában jelentik be, gála pedig december 7-én lesz, Berlinben. Az Európai Filmakadémiát Ingmar Bergan alapította 1988-ban.