no

95 millió dolláros hétvégét kalapálhat össze Thor

2013.11.08. 08:42

A Thor: Sötét világ című képregényfilmet a Disney 3841 vásznon mutatja be ezen a hétvégén Amerikában, és előzetes jelentések szerint minimum 95 millió dollárt várnak a nagydarab szőke pasitól és a kezében lengő bazinagy kalapácstól. A nemzetközi piacon egy hete mutatták be a filmet, a 111 millió dolláros nyitány pedig azt jelentette, hogy a Thor második részéé lett az év negyedik legjobb nyitóhétvégéje. A film mostanáig egyébként már 142 millió dollárt keresett, amivel már kétszer annyinál jár, mint a 2011-ben mozikba került első rész (az 65 millió dollárt termelt ugyanennyi idő alatt.)

Thor-The-Dark-World?  SQUARESPACE CACHEVERSION=1383031692064

Úgy látszik, a Bosszúállók sikere a filmben szereplő, és saját történetet kapó szuperhősökre továbbra is kihat, és a nézőket még a 3D sem tántorítja el a moziktól, pedig a legfrissebb jelentések szerint az ilyen filmek népszerűsége csökken, és ami Hollywood számára különösen aggasztó, a kínai nézőket egyre kevésbé érdekli a parasztvakítás. A mitológiai alakból faragott képregényhős története elől viszont a vetélytársak elmenekítették filmjeiket, így kis túlzással azt mondhatjuk, hogy aki moziba megy az USA-ban hétvégén, az a Thor: Sötét világért teszi.

A közönség egyébként nagyon várja a filmet, a közösségi médiában már napok óta megy a hisztéria, amit a Marvel/Disney gondosan felépített reklámkampánya is támogat. A film híre kifejezetten jó, annak ellenére, hogy a kritikusok eleinte rühellték - a Rotten Tomatoes nevű filmes portálon tegnap este mindössze 44 százalékos az értékelése a szakmabeliek véleménye alapján, de ez mostanára felmet 70%-ra, ezek szerint a képregényrajongó kritikusok értékelésével kivártak a lapok egy kicsit. 

A Thor 2-t az észak-amerikai IMAX-mozik is vetíteni fogják, ami egy váratlan és meglehetősen utolsó pillanatban született döntésnek köszönhető: a mozik a Végjáték első heti teljesítményét látva (27 millió dollár), inkább úgy döntöttek, várnak a Thor 2-ig, és a Végjátékot nem mutatják be a hatalmas vásznakon.

Az év végéig még két nagy blockbustert mutatnak be a nagy hollywoodi stúdiók: jön az Éhezők viadala 2 és a Hobbit-trilógia második filmje is. A Thor: Sötét világ a Marvel első olyan filmje, amit már a felvásárlás után készítettek (a Disney vette meg a céget), egyben az első olyan filmjük, melynek munkálataiban másik, külsős cég nem vett részt.