Megtriplázódott az erőszak a filmekben

2013.11.12. 14:43

Megtriplázódott a fegyveres erőszak a hollywoodi filmekben 1985 óta egy amerikai tanulmány szerint. Ráadásul többször jelent meg fegyveres erőszak a szülői felügyelettel 13 éven felüliek számára ajánlott produkciókban tavaly, mint a csak 17 éven felülieknek ajánlott filmekben - állítja az American Academy of Pediatricsban publikált tanulmány.

A kutatásban 1950 és 2012 között minden év harminc legnézettebb filmjét vizsgálták meg. Az utóbbi hatvan év 945 filmjében összesen közel 18 ezer erőszakos jelenet volt. Az 1985-öt követő évek 420 filmjéből 396-ban fordult elő erőszak, és 783 esetben fegyverhasználat.

Az Ohiói Állami Egyetem és a Pennsylvania Egyetem Annenberg Közpolitikai Központjának közös tanulmánya szerint "nagyon sok fegyveres erőszak látható" az utóbbi években vetített olyan, gyerekek által is látható produkciókban, mint A sötét lovag, a Transformers 3., az Amerika kapitány: Az első bosszúálló, a Bosszúállók, A csodálatos Pókember vagy az Elrabolva 2. A tanulmány szerzői is leírták, amit már előttük is elmondtak párszor: a szexuális tartalmú jelenek miatt gyakrabban kapnak a filmek magasabb korhatári besorolást, mint a fegyveres erőszak miatt. 

Romer azt javasolta, hogy az Amerikai Mozgókép Szövetség értékelje át besorolási rendszerét, hogy hatékonyabban védhessék meg a fiatalokat az erőszaktól. Szerinte a fegyveres jelenetekért legalább 17 éven felüli besorolás járna.

BBC News hozzátette, hogy bár a korhatár-besoroláson minden film átesik, a figyelmeztetés nem akadályozza a mozikat abban, hogy bárkit, akárhány éves is, beengedjenek egy filmre, ha jegye van. Az R kategóriás filmbesorolás (17 éven felülieknek) nem tiltja, hogy kiskorú megnézze a filmet, csak felnőtt kísérőhöz köti.

Ennek ellentmond, hogy egy tavalyi amerikai felmérés szerint négy jegypénztárosból három nem adott jegyet a kiskorúaknak, amikor azok felnőtt kísérő nélkül akartak megnézni egy R kategóriás filmet.