EFA-díjat kap a díjhalmozó román producer

2013.11.19. 10:47

Idén a román Ada Solomon kapja az Európai Filmakadémia Európai Koprodukciós Díját. Solomon saját cége, a HiFilm megalapítása óta sok díjnyertes alkotás producere volt. Dolgozott többek között Melissa de Raaf és Razvan Radulescu Felíciáján, Paul Negoescu Egy hónap Thaiföldönjén és Alexandru Solomon dokumentumfilmjén, a Kapitalizmus: A mi titkos receptünkön.

Eurimages-támogatással készítette el Adrian Sitaru Legjobb szándék című filmjét, ami 2011-ben két díjat nyert a locarnói filmfesztiválon, de bezsebelt két román Gopos-díjat is. Radu Jude Mindenki a mennybe megy című filmje szintén nyert hat Gopos-díjat, valamint megkapta a Szarajevó Szíve 2012 elismerést.

Ada Solomon 20 éve dolgozik a filmiparban: ő a Parada Film forgalmazásért felelős vezetője és a NexT Nemzetközi Filmfesztivál Bukarest ügyvezető igazgatója. Számos díjat gyűjtött be Locarnóban, a Sundance-en, Berlinben és más neves filmfesztiválokon. Bukarestben tanít a Nemzeti Filmiskolában és Tudor Giurgiuval közösen üzemeltetnek három mini-plex mozit. Jelenleg egy dokumentarista sci-fit készít elő, Alexandru Solomon Tarzan's Testicles című alkotását, valamint Radu Jude harmadik, Aferim! című filmjét.

Az Európai Koprodukciós Díjat a december 7-én megrendezésre kerülő EFA-gálán adják át Berlinben. A díjkiosztót az HBO is közvetíti.