Elhunyt a Vaskereszt és a Krakatoa sztárja

2014.02.01. 15:58

Váratlan, súlyos betegségben, 83 éves korában halt meg egy innsbrucki klinikán Maximilian Schell osztrák színész.Az Oscar-díjas sztárt főleg a háborús filmek rajongó szerették: szerepelt többek között a Vaskeresztben, A híd túl messze van-ban, az Odessa-ügyiratban és az Ítélet Nürnbergben-ben is. Utóbbi filmjéért 1962-ben Oscar-díjat kapott.

Schell néhány nappal korábban hagyta el a kitzbüheli kórházat, ahol tíz napig kezelték,  mert egy megfázás után tüdőgyulladást kapott.

Az 1930-ban Bécsben született színész Svájcba menekült szüleivel, miután a nácik annektálták Ausztriát. A II. világháború után a család visszatért Ausztriába, és egyike lett azoknak az európai színészeknek, akiket Hollywoodban is felfedeztek. A színpadon 23 évesen debütált, első amerikai filmjét 28 évesen forgatta Marlon Brando partnereként.

1961-ben az Ítélet Nürnbergben című filmben Marlene Dietrich, Burt Lancester és Spencer Tracey oldalán játszott: a védőügyvéd alakításáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ő volt az első osztrák színész, aki a második világháború után először megkapta a rangos elismerést. Pályafutása során öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, színészi munkája mellett forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként, valamint dokumentumfilmesként egyaránt szép sikereket ért el.

Filmes sikerei mellett színpadon is rendszeresen kamatoztatta tehetségét, játszott az Ítélet Nürnbergben színpadi feldolgozásában. Kipróbálta magát operaelőadásokban is, Plácido Domingo meghívására Richard Wagner Lohengrin, valamint A Rózsalovag című darabjában tűnt fel a Los Angeles-i operaházban 2001-ben, illetve 2005-ben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport